Segítség az ukrajnai háború áldozatainak

A Marosvásárhelyi Rádióval, az Erdélyi Magyar Televízióval és az Erdély FM-el közösen kezdeményezett online gyűjtéssel a Kárpátaljai Szent Márton Karitász révén támogatjuk az ott maradottakat, belső menekülteket, jó esetben minél hamarabb a békés talpraállást. Erre a célra fordítjuk majd a 3,5 %-os jövedelemadó online felajánlásokat is. Adományozni itt lehet >>>
Frissítve: A gyűjtés összegét, azaz 61.750 lejt a magyarországi Katolikus Karitászon keresztül használtuk fel, többek között 50 speciális ágy, tárolószekrény helybéli elkészítéséhez, amelyek a keletukrajnai intézményekből a háború miatt áttelepített, speciális szükségletű gyerekek ellátását hivatottak biztosítani a kárpátaljai nagyszőlősi árvaházban, ahol a továbbiakban maradna is a berendezés. >>>

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a határmenti kollégákkal, a Romániai Caritas Konföderációval, a Kárpátaljai Szent Márton Káritásszal, a mi püspökeinkkel, és napról napra tájékézódunk az aktuális helyzetről. Egyelőre a határmenti civilek és szervezeteik, a megfelelő létszámban jelenlévő önkéntesekkel együtt el tudják látni a menekülteket mind élelemmel és az egyéb szükséges kellékekkel, mind szállással. Úgy látjuk, hogy a leghatékonyabb segítség, amelyet hosszabb távon is fel tudunk használni az a pénzadomány.
Most már bizonyos tárgyi adományokat is el lehet juttatni Ukrajnába, hamarosan szervezünk ez irányba is adománygyűjtést helyszíneinken. Olyan élelmiszereket, illetve új tárgyakat és eszközöket lehet majd adományozni, amelyre igény tőlük érkezni fog (lásd a Kárpátaljai Szent Márton Karitász felhívásait itt >>>).

Főegyházmegyénk templomaiban március 13-án lesz a gyűjtés a Romániai Püspöki Konferencia (CER) és a Romániai Caritas Konföderációval közös szervezésben. A gyűjtés összegét a Konföderáció által összehangolt bevetésekre, projektek megtámogatására fordítjuk.
Frissítve: 686.118 lej gyűlt össze, amelyet átutaltunk a Konföderációnak – itt olvasható a Konföderáció éves beszámolója a segítségnyújtásról.
Alább olvasható dr. Kovács Gergely érsek buzdító levele:

 

Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

Bár még a világjárvány okozta válsággal küzd, a világ sajnos máris újabb megpróbáltatás előtt áll. Mindannyiunkat mélyen megérintenek az Ukrajnában zajló abszurd háború és annak borzalmas következményei. Az emberek életét és otthonait elpusztító fegyveres erőszak súlyos humanitárius katasztrófához vezet és tömegeket kényszerít menekülésre.

Ferenc pápa 2021. május 3-án, az elvándorlók és menekültek 107. világnapjára írt üzenetében prófétaként figyelmeztetett arra, aminek most szemtanúi vagyunk: „ha ez az egészségügyi válság elmúlik, az lenne a legrosszabb válaszunk, ha még mélyebbre merülnénk a lázas fogyasztás és az egoista önvédelem új formáiba. Adja az Ég, hogy a végén többé ne a «többiek», hanem csak a «mi» létezzék” (Fratelli tutti, 35)

A szenvedőkkel való együttérzésünket a békéért való imádsággal és böjti lemondásainkkal fejezhetjük ki, ugyanakkor bizonyságot kell tennünk a keresztény egységről és felebaráti szeretetről. A szentatya által hangoztatott „mi”, azaz a krisztuskövetők összetartó, egymást támogató közössége részeként adományainkkal is segíthetünk, sőt segítenünk kell a bajba jutott, szükséget szenvedő embertársainkon.

A Romániai Püspöki Konferencia (CER) és a Romániai Caritas Konföderáció felhívását követve, főegyházmegyénkben is gyűjtést szervezünk a háború áldozatainak megsegítésére folyó év március 13-án, Nagyböjt 2. vasárnapján.

A meghirdetett gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 számú bankszámlájára utalni (hivatalos megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: C.F. 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Nagylelkű adományaikért már most őszinte köszönetet mondok. A jó Isten sokszorosan fizesse meg mindenki áldozatát és adjon békét világunknak!

† Gergely
érsek s.k.

Gyulafehérvár, 2022. március 2., Hamvazószerdán

Kapcsolódó:
Összehangolt segítség – találkozó Szatmárnémetiben >>>
Adományozás a háború áldozatainak >>>
Kilenc idegen, egy sors – menekültek a nagyvilágban >>>
Munkácson tájékozódtunk az ukrajnai háború okozta válságos helyzetről >>>
Az örök emberszeretet nevében >>>
Újabb szállítmány Kárpátaljára >>>
Megérkeztek a generátorok – P. Serhii Tryfiak, Caritas Kolomyia din Ucraina (video) >>>
A Romániai Caritas Konföderáció beszámolója a menekültek megsegítéséről >>>
One year of war in Ukraine (a Caritas Internationalis a romániai segítségnyújtásról) >>>
Egy év szenvedés és háború, de egy év szolidaritás is! (video) >>>
Tetiana Stawnychny, az Ukrán Caritas elnökének üzenete egy év háború után (video) >>>
A Romániai Caritas Konföderáció beszámolója a menekültek megsegítéséről >>>
One year of war in Ukraine (a Caritas Internationalis a romániai segítségnyújtásról) >>>