Főegyházmegyei szociális fórum

Március 23-án a csíksomlyói Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban találkoztak immár másodszor a főegyházmegyében szociális tevékenységet végző egyházközeli szervezetek,  kezdeményezések.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye védnöksége alatt zajló fórumoknak egyértelmű a célja: a közös találkozási, együttműködési felület megerősítése, továbbépítése. A főegyházmegye szeretetszolgálata, a Gyulafehérvári Caritas a keretet biztosítja e fórumok számára, sőt az elmúlt évben Erdély-szerte szakmai találkozókat, műhelyeket szervezett több helyszínen, ahol a résztvevő szervezetek ügyes-bajos dolgaikra keresték a válaszokat, vagy akár azt nézték meg, hogy hogyan lehet egy ötletet felépíteni, hogy abból megvalósult projekt is legyen.

A fórum szentmisével kezdődött, amelyet Szász János petrozsényi plébános celebrált, ezt követően pedig a különböző helyszíni találkozókat szervező Caritas önkéntes koordinátorok beszámoltak, hogy milyen fontosabb események történtek az eltelt év folyamán, megosztották közös tapasztalataikat. A műhelymunka során célközönségek szerint kisebb csoportokban a honnan-hová kérdésre keresték a lehetséges válaszokat, különféle problémákat tártak fel és ezekre a megoldásokat. Három táblára felkerültek a nehézségek, szükségletek és felajánlások.

A közös összefogás szép példáját mutatta be képes beszámolójában Bács Béla János, amikor adventben a város karácsonyfája mellett egy szelet zsíros kenyérre és egy pohár forró teára hívták a csíkszeredaiakat. Több csíkszeredai civil szervezet fogott össze, hogy az eseményt saját erőből létrehozzák. Hasonló eseményre készülnek most is Nagyböjti szeretetmorzsa címszó alatt, 12 szervezet vár mindenkit március 26-án Csíkszeredában a Szabadság téren egy szelet kalácsra és egy pohár forró teára!

A délután folytatódott az együttműködési lehetőségek keresésével, mi az ami közös és erőssége a főegyházmegyében működő szociális tevékenységeket folytató szervezeteknek, hogyan lehet együtt dolgozni és milyen terveket lehet ezekre szőni. Az a munka, amit a jelenlévők felvállaltak noha szép nem mindig könnyű és kiégés veszélye fenyegeti, ezért útravalóul Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember előadásában lelki kapaszkodókat nyújtott számunkra.

(Molnár József)