Rólunk írták

Marosvásárhelyi Rádió

Ma van az Alzheimer-kór világnapja

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja. Ezen a napon az egészségügyi szervezetek a Föld minden pontján e súlyos betegségre hívják fel a figyelmet. A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte világnap alkalmából a tagszervezetek által több mint 25 éve megrendezett események célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására.

Hargita Népe

A sérültek életminőségén igyekeznek javítani

A Hargita megyében élő sérültek életminősége folyamatosan javul a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködésnek köszönhetően – hangzott el a jótékonysági szervezet és a megyei önkormányzat közös sajtótájékoztatóján szerda délelőtt. Az eseményen a Caritas Hargita megyében működtetett programjait, a két intézmény közötti együttműködést, illetve a július elején megszervezett Caritas önkéntes munkatábor részleteit ismertették.

Hargita Népe

Napirenden az idősek hosszútávú és szakszerű ápolása

Az elmúlt napokban Csíkszeredában a Caritas számos európai és romániai minisztériumi, közintézményi képviselő tanácskozott a hosszú távú ápolás hazai és európai perspektíváiról. A szakértői csoport munkája pénteken ért véget, ennek apropóján péntek reggel sajtótájékoztatót tartottak a témában.

Marosvásárhelyi TVR

Szent Ágnes Rehabilitációs Központ – Caritas Szervezet

Mezei Borbála gyógypedagógussal beszélgettünk az Informedben, a fogyatékkal élő gyerekek fejlesztéséről, a Szent Ágnes Központ szerepéről és a kihívásokról, amelyek elé állít néha az élet.

Marosvásárhelyi TVR

Ragyogj kékben: az autizmus világnapja

A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágnes Rehabilitációs Központja is részt vett az autizmus világnapja alkalmából megrendezett Ragyogj kékben eseményen a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban, amelyet a Stefánia Napköziotthon szervezett.

Vasárnap

Fontos tudatosítani a fiatalokban: ők a saját sorsuk irányítói

Az iskolaelhagyás megelőzésének eszközei
Gyorstalpaló képzésekre iratkoznak, idénymunkát keresnek, külföldre vándorolnak egy jobb élet reményében, de olyan is akad, aki már nem tanul, és munkája sincs még. Fiatalokról van szó, akik már a tizedik vagy tizenkettedik osztály elvégzése előtt elhagyják az iskolát. Vannak, akik azért, mert nehéz anyagi körülmények között élnek, így szinte egyáltalán nem tudnak tanulásra összpontosítani, hiszen családjuk, vagy sok esetben önmaguk fenntartása a tét.

Népújság

Sokan adakoztak a nemes célokért

Sokan karolták fel azt a három projektet, amelyet a napokban Marosvásárhelyen megszervezett Adományozói Kör eseményen lehetett támogatni. Idén a legtöbb adomány, 17.990 lej a Gyulafehérvári Caritas projektjére érkezett, amely egy, az autizmus korai diagnosztizálásához szükséges eszköztár beszerzését célozza meg.

Székelyföld TV

Napszemle Különkiadás – 2023. február 24.

Négy éve tart a Caritas Iránytű a munka világába című projektje. Nagyon sok fiatalnak segítettek már a jövőkép megrajzolásában. Mutatjuk, kiknek szól.

Fény TV

Páyaorientációs tábor zajlik a Csíky-kerti Szent Benedek Tanulmányi Házban

Iránytű a munka világába címmel a Gyulafehérvári Caritas szervezésében zajlik a Csíky-kerti Szent Benedek Tanulmányi Házban egy négynapos pályaorientációs tábor.

Hargita Népe

Magabiztosan a munkaerőpiacon

Négynapos pályaorientációs tábort szervez a gyulafehérvári Caritas munkavállalás előtt álló fiatalok számára Gyergyószentmiklóson. Az Iránytű a munka világába elnevezésű projekt keretében, a Csíky-kerti táborhelyszínen több mint harminc fiatal bővíti tudását elsősorban önismeret, készségek és munkaerőpiaci tudnivalók terén.

Székelyhon

Ételszállítókat kaptak, amikkel az idősek számára vihetik házhoz a meleg ebédet

Ételszállításhoz szükséges eszközöket adtak át pénteken a Gyulafehérvári Caritasnak a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, ezekben viszik majd házhoz a meleg ételt a rászoruló csíkszéki időseknek. Az adományt a tavalyi jótékonysági Katalin-bál bevételeiből vásárolták meg, amelyet a Csíki Vállalkozók Egyesülete és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezett.

Marosvásárhelyi Rádió

Támaszcsoport demenciával élők gondozói számára

A mai reggelen a két csoportvezetővel, Cosma Istvánnal és Szigyártó Adriennel beszélgettünk a támaszcsoport szükségességéről, arról, hogy hogyan tudunk valóban jelen lenni a betegséggel küzdők életében.

Romkat

Végzős fiatalok leendő főnökeikkel találkoztak

A Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektje másodszor szervezte meg a Találkozz a leendő főnököddel eseményt a székelyudvarhelyi Bocskai István Református Közösségi Házban február 3-án. A népszerű rendezvényen tanulmányaikat befejező tanulók és nyolc udvarhelyszéki vállalkozás – Boroinfo-Sütőakadémia, Cetate Production Kft, Color Metal, ERKA Szalon, Gondűző Szálloda és Étterem, Melinda Impex, Merkúr/Elan Trió Kft, Septimia Resort – képviselői találkoztak.

RomKat

Személyiség és bizalmi kapcsolat: az iskolaelhagyás megelőzésének eszközei

Gyorstalpaló képzésekre iratkoznak, idénymunkát keresnek, külföldre vándorolnak egy jobb élet reményében, de olyan is akad, aki már nem tanul, és munkája sincs még. Fiatalokról van szó, akik már a tizedik vagy tizenkettedik osztály elvégzése előtt elhagyják az iskolát. Vannak, akik azért, mert nehéz anyagi körülmények között élnek, így szinte egyáltalán nem tudnak tanulásra összpontosítani, hiszen családjuk, vagy sok esetben önmaguk fenntartása a tét.

Marosvásárhelyi Rádió

Az iskolaelhagyás ellen küzd a Caritas

A Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektjének ifjúsági mentorai kilenc partneriskolával közösen munkálkodnak azon, hogy érdekessé tegyék a diákok számára a tanulást, vonzóvá az iskolát.
Romániában az iskolaelhagyás jelensége aggasztóan növekvő irányt mutat: városokban öt százalék alatt, vidéken huszonöt százalék fölött van az iskolaelhagyók száma. A személyiség és a bizalmi kapcsolat kialakítása csak néhány azon módszerek közül, amelyekkel a pedagógusok és a mentorok tanulásra ösztönzik a fiatalokat. Székely Áron mentorral beszélget Szász Edit.

Kirchenzeitung

„Ich will, dass es meinen Kindern einmal besser geht“

In Rumänien arbeitet die Caritas OÖ daran, dass Kinder aus armen Familien nicht abgehängt werden.
Ein einziges Zimmer bewohnt Lianas Familie im rumänischen Dorf Cotuș, etwa 375 Kilometer nordwestlich von Bukarest. Ein einziges Zimmer für sie, ihren Mann und die acht Kinder zum Kochen, Essen, Schlafen und Spielen. Kein fließendes Wasser und einen Holzofen, der gleichzeitig als Küche und Heizung fungiert.
Öffentliche Verkehrsanbindung gibt es hier keine, auch keine geteerten Straßen und keine Kanalisation.

Népújság

Eltérő fejlődésű, valamint fogyatékkal élő gyerekekkel dolgoznak

Új szolgáltatások a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágnes Központjában
Összetett felméréssel, fejlesztő terápiával és kisgyermekes családokat segítő programokkal kezdte meg tevékenységeit szeptemberben a Gyulafehérvári Caritas újonnan létrejött Szent Ágnes Rehabilitációs Központja, amelynek a célja, hogy támogatást nyújtson olyan szülők számára, akik 0–7 év közötti koraszülött, fejlődésében megkésett, eltérő fejlődésű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

Népújság

Színfoltot visznek az idősek mindennapjaiba

Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ
Jó gyakorlatok az időseket támogató szociális szolgáltatások terén Romániában címmel hirdetett megmérettetési lehetőséget a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium az idősek nemzetközi napja alkalmából. A kiírásra olyan állami, illetve a magánszférában működő intézmények jelentkezhettek, amelyek szépkorúak számára nyújtanak szociális szolgáltatásokat. A Gyulafehérvári Caritas részéről a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja is elismerésben részesült.