Rólunk írták

Székelyhon

Készen állnak az idősek fogadására a Caritas új nappali foglalkoztató központjaiban

Már lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas két új nappali foglalkoztatójába, amelyeket Csíksomlyón, illetve Gyergyószentmiklóson alakítottak ki főleg azoknak, akik demenciában szenvednek, de nem kizáró jelleggel. Az idősek számára egyébként több szolgáltatást is biztosít a szociális szervezet Székelyföldön, és további terveik vannak ezek bővítésére.

Hargita Népe

Időseket látnának el Gyimesfelsőlokon

Három, összesen 45 férőhelyes védett idősotthon létrehozását tervezi a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet tulajdonában lévő ingatlant részlegesen vagy teljesen újjáépítik Gyimesfelsőlokon, ahol családias hangulatú intézményt hoznának létre. Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a Hargita Népe kérdésére megerősítette: a munkálatokat pályázati úton tervezik megvalósítani, és céljuk, hogy méltó időskort biztosítsanak az elszállásoltaknak.

Székelyhon

Meleg ebédet kapnak az idősek, ehhez azonban anyagi támogatás szükséges

Adományt gyűjt a Jakab Antal Ház, melynek konyhája heti két-három alkalommal is meleg ebédet szállít házhoz kisnyugdíjas és rászoruló személyeknek Udvarhely- és Csíkszéken, illetve Gyergyó térségében egyaránt. Állami támogatás szüneteltetése miatt a konyha személyzetének állása is veszélybe kerül, ahol fogyatékkal élő személyek is segédkeznek. A fenntartáshoz magánszemélyek és cégek támogatását kérik.

Háromszék napilap

Prospera Sepsi: Ha felébred az igény…

Családlátogatásra indulok, mára három hely van betervezve. Nagyon különbözőek. Az első háznál szoba-konyhában ülnek nyolcan. Időközben két szomszéd is bejön, teremvizsgáról várja mindenki a jogosítványáért talpaló S.-t.

Erdély TV – Mozaik

Koraszülöttek – kis harcosok napja

24 hét és 500 gramm – a koraszülött gyerekek esetében fellehető mértékek. November 17-e róluk szól, a mai beszélgetésben mi is kapcsolódunk e naphoz.

Székelyhon

Az idősek és a rászorulók kezét is megfogják a Csíkcsicsóban épülő közösségi központ szolgáltatásai révén

Székelyhon

A járvány következtében megfelelő szintre nőtt az otthoni beteggondozás finanszírozása

A járvány kialakulása óta jelentősen megnőtt az otthoni beteggondozás részaránya az egészségügyi ellátásban, lévén, hogy a fertőzés terjedése és a beutalásra szoruló koronavírusos betegek száma miatt gyakran korlátozásokat kellett bevezetni a kórházakban. Az otthoni beteggondozásra fordított állami finanszírozás több mint a kétszeresére nőtt, alig nagyobbra, mint amennyire „békeidőben” is szükség lenne a szolgáltatás akadálytalan működtetéséhez.

Háromszék napilap

Sepsi Prospera: A leszakadt városrészekért

Sepsiszentgyörgy három „negyede” évtizedek óta – kissé bizarr szakszóval élve – szétfejlődött a többitől. Szépmező, Csíki negyed, Őrkő – három, más-más problémacsokorral élő és küzdő városrész. A legáltalánosabb megközelítésben: részei a városnak, és mégsem. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület kezdeményezésére nemrég átfogó, beruházásokat, de közösségfejlesztést is célzó programok indultak. Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, ötven…

Székelyhon

Új programot indít a Caritas, főként Hargita megyére fókuszálva

Hargita és Maros megyei községében indította útjára új programját a Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet Biztos kezdet egy biztos jövőért elnevezéssel, amely révén hátrányos helyzetű családoknak nyújt olyan szolgáltatásokat, hogy gyerekeik ne maradjanak le sem fizikai, sem szellemi fejlődésben a kortársaiktól.

Székelyhon

Fiataloknak segít tájékozódni az élet útvesztőiben a Gyulafehérvári Caritas

Fiataloknak mutatja az irányt, segít tájékozódni a munkavállalásban és egyáltalán az életben a Gyulafehérvári Caritas mentorcsapata. A gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi, valamint a környékbeli fiataloknak a Caritas munkatársai segítenek a pályaválasztásban, munkahelykeresésben.

Maszol

Nyolc hónapja a fejlődés útján – a csíksomlyói tűzkárosultakról a segítők szemével

Több mint nyolc hónap telt el a csíksomlyói romatelepen januárban kitört tűzvész óta. A károsultak egy része azóta az ideiglenes szálláshelyül kijelölt Erőss Zsolt Arénában éli mindennapjait, miközben a csíkszeredai városvezetés, segélyszervezetekkel és önkéntesekkel karöltve azon dolgozik, hogy ez az állapot megszűnjön és a lakhatási gond mellett számtalan egyéb probléma is megoldódjon. Az elmúlt hónapokra…

Háromszék napilap

Sepsiszentgyörgy – Prospera projekt: Orvost kér a Csíki negyed

Nyugdíjba ment a családorvos, és nincs, aki egy receptet felírjon vagy az iskolásoknak egy igazolást kiadjon – tették szóvá a Csíki negyedben élők közül azok, akik részt vettek a Gyulafehérvári Caritas által szervezett megbeszélésen. A múlt csütörtöki találkozóra a Gödri Ferenc-iskolában került sor, és ez csak egyike azoknak az alkalmaknak, amelyek a mélyszegénységben élők sorsának…

Háromszék napilap

Prospera projekt: Négy osztállyal is lehet munkahelyet találni

Ez derült ki azon a megbeszélésen, amelyet szerda délután tartottak a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben. A mélyszegénységben élők felzárkóztatását célzó Prospera projekt keretében több hasonló találkozót is szerveznek: további kettőt ugyanott, hármat a Csíki negyedben (ezek közül az elsőt ma), kettőt pedig Szépmezőn.

Háromszék napilap

Sepsiszentgyörgy A mélyszegénység ellen

Hatszáz mélyszegénységben élő embert próbálnak elérni a következő két évben Sepsiszentgyörgyön, de nem halat adnak nekik, hanem horgászni tanítják őket – közölte Antal Árpád polgármester tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Gyulafehérvári Caritas által felvállalt, Prospera Sepsi nevű integrált szolgáltatáscsomagot mutatták be. A program nemcsak az őrkői romáknak szól, hanem a Csíki negyedben, illetve a…

Székely hírmondó

Kulcsszó az összefogás

Civil szervezetek, intézmények kötöttek partnerséget azzal a céllal, hogy a Sepsiszentgyörgyön mélyszegénységben élőket kimozdítsák áldatlan állapotukból. Nem halat, hálót szeretnének a kezükbe adni, erre a Prospera Sepsi pályázat keretében két évük van. Tegnap a pályázati partnerek közös sajtótájékoztatóján kaphattunk választ a ki, mit és hogyan kérdésekre a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Háromszék napilap

Vigyázzunk egészségünkre!

Az egészség a legdrágább kincsünk, hát őrizzük meg, vigyázzunk rá! – erre a jelmondatra épült a Gyulafehérvári Caritas ozsdolai nappali foglalkoztató központjának július 5–9. között hatodik alkalommal szervezett ingyenes nappali tábora.

Székely hírmondó

Fő az egészség!

A Gyulafehérvári Caritas ozsdolai nappali foglalkoztató központja 6. alkalommal szervezett ingyenes nappali tábort, július 5–9. között. A tábor a Kun Kocsárd Általános Iskola és a hilibi általános iskola előkészítő, I–IV. osztályos diákjai számára szólt.

Székelyhon

Feltérképezik, hogy mit gondolnak a fiatalok a bántalmazásról

Második szakaszához érkezett a gyulafehérvári Caritas által indított kutatás, amelyben arra keresik a választ, hogy a társadalom tagjai hogyan reagálnak a bántalmazásra, az agresszióra. Első körben a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat kérdezték meg, most a fiatalok véleményére kíváncsiak.