Rólunk írták

Népújság

Eltérő fejlődésű, valamint fogyatékkal élő gyerekekkel dolgoznak

Új szolgáltatások a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágnes Központjában

Összetett felméréssel, fejlesztő terápiával és kisgyermekes családokat segítő programokkal kezdte meg tevékenységeit szeptemberben a Gyulafehérvári Caritas újonnan létrejött Szent Ágnes Rehabilitációs Központja, amelynek a célja, hogy támogatást nyújtson olyan szülők számára, akik 0–7 év közötti koraszülött, fejlődésében megkésett, eltérő fejlődésű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

Népújság

Színfoltot visznek az idősek mindennapjaiba

Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ
Jó gyakorlatok az időseket támogató szociális szolgáltatások terén Romániában címmel hirdetett megmérettetési lehetőséget a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium az idősek nemzetközi napja alkalmából. A kiírásra olyan állami, illetve a magánszférában működő intézmények jelentkezhettek, amelyek szépkorúak számára nyújtanak szociális szolgáltatásokat. A Gyulafehérvári Caritas részéről a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja is elismerésben részesült.

Népújság

Nőtt a civil szociális támogatóknak járó állami támogatás

Előrelépés tizennégy év után
Január 1-jétől végre megemelték a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteknek járó állami támogatást. Az ellátottak után igényelhető havi összegek 2009 óta nem módosultak, ezért a szervezetek évek óta joggal nehezményezik, hogy miközben munkájukkal az állam feladatát végzik el, és ugyanolyan, sőt sok esetben jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak, a központi költségvetésből nem részesülnek olyan mértékű finanszírozásban, mint az állami szféra.

Székelyhon

Cipősdoboznyi ajándék a legszegényebbeknek

A legrászorulóbbak számára kezdeményezett karácsonyi cipősdoboz-akció révén a Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezethez több mint tizenháromezer ajándékdoboz érkezett.

Székelyhon

Rekordösszegű támogatás gyűlt az idei Katalin-bálon Csíkszeredában

Több mint 90 ezer lej támogatást sikerült összegyűjteniük az idei Katalin-bál alkalmával a szervezőknek. A rekordösszegű jótékonysági adományt a csíkszeredai idősek, gyerekek és a kórház újszülött-osztályának támogatására ajánlják fel – derül ki a szervezők által szerkesztőségünknek is elküldött közleményből.

Hargita Népe

Vérüket adják másokért

A hétfőn kezdődött és péntekig tartó akció célja véradásra ösztönözni a megye lakosságát. A szervezők arra is biztatják a 18 és 55 év közötti önkénteseket, hogy a véradásért kapott ételjegy értékét ajánlják fel a Gyulafehérvári Caritas Meleg ebéd jótékonysági programjának támogatására.

Székelyhon

Székelyföldi sajtfajta létrehozásán dolgoznak

Kilenc székely gazda összefogásával zajlik egy kísérlet, amelynek a végén olyan székelyföldi tájjellegű sajttípus születhet meg, amely eséllyel veheti fel a versenyt a nyugati, nagy hagyományokkal rendelkező konkurenciával is a piacon. Ugyanolyan recept és eljárás szerint 81 féle termék született, kiértékelésükre szombaton Gyergyószentmiklóson került sor.

Hargita Népe

Szociális támogatásokra szükség van

A Gyulafehérvári Caritas Hargita megye több településén tevékenykedik a nélkülözőkért, az idősekért, a fogyatékkal élőkért, a helyi közösségekért, összetett szociális gondozást és egyéb tevékenységeket szervez. Hargita Megye Tanácsa egymillió lejjel támogatja a szociális ágazatot. A Csíksomlyón nemrég átadott új idősek otthonában tartott sajtótájékoztatót a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Székelyhon

Egészségséta, ahol több település gondozottjai találkozhattak

Idén is megszervezte a Gyulafehérvári Caritas az Egészségséta nevet viselő programját Gyergyószentmiklóson a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek számára. A séta lehetőséget teremt a találkozásra, a mássággal élők sokszínűségének a megmutatására. Idén a megszokottól eltérően, nemcsak gyergyószentmiklósi Caritas központba járókkal találkozhattak a séta során a városlakók, jelen voltak a csíki és udvarhelyi központokba járók is. 

Hargita Népe

Az autizmus világnapját ünnepelték Csíkszeredában

A csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpont fiataljai és a Gyulafehérvári Caritas munkatársai koncerttel ünnepelték meg az autizmus világnapját. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira, segítve ezáltal az elfogadást, illetve a megértést.

Székelyhon

Elfogadóbbá válni az autizmussal élők iránt

Kék lufikkal hívták fel a figyelmet az autizmussal élőkre a csíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren megtartott keddi akcióval, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervezett a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljainak részvételével. A megmozdulás apropóját az április másodikai autizmus világnapja adta. 

Hargita Népe

Életre szóló feladat a sérült gyermekek nevelése

Hargita megyében több mint 1300 sérült gyermeket tartanak nyilván. A különböző fogyatékossági besorolásokba tartozó gyermekek szülei számos kihívással néznek szembe a mindennapokban, a legtöbben azt sem tudják, merre induljanak el a diagnózis megállapítását követően. A Gyulafehérvári Caritas szakembereivel arra kerestük a választ, hogy milyen lehetőségeik vannak az érintett szülőknek, akik ebben a helyzetben gyakran szembesülnek…

Hargita Népe

Multifunkcionális központ épült a teljes térségért

A Csík térségi fiataloknak, közép­ko­rú­aknak és időseknek szervezett programok helyszíne a Csík­ma­da­rasi Többcélú Központ. A tavaly ősztől működő létesítményben már számos képzést és különféle szabadidős tevékenységeket tartottak, de a község vezetősége arra számít, hogy az elkövetkezendő években még nagyobb lesz a pezsgés az épületben, hiszen a Csík LEADER Egyesület és a Gyulafehérvári Ca­ritas Egyesület –…

Hargita Népe

A romakérdésről tanácskoztak Csíksomlyón

Romák címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést és műhelymunkát pénteken Csíksomlyón a Multifunkcionális Központban. A Gyulafehérvári Caritas rendezvényén hazai és magyarországi szakemberek osztották meg tudásukat és tapasztalataikat a különböző szociális szervezetek munkatársaival.

Székelyhon

Készen állnak az idősek fogadására a Caritas új nappali foglalkoztató központjaiban

Már lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas két új nappali foglalkoztatójába, amelyeket Csíksomlyón, illetve Gyergyószentmiklóson alakítottak ki főleg azoknak, akik demenciában szenvednek, de nem kizáró jelleggel. Az idősek számára egyébként több szolgáltatást is biztosít a szociális szervezet Székelyföldön, és további terveik vannak ezek bővítésére.

Hargita Népe

Időseket látnának el Gyimesfelsőlokon

Három, összesen 45 férőhelyes védett idősotthon létrehozását tervezi a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet tulajdonában lévő ingatlant részlegesen vagy teljesen újjáépítik Gyimesfelsőlokon, ahol családias hangulatú intézményt hoznának létre. Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a Hargita Népe kérdésére megerősítette: a munkálatokat pályázati úton tervezik megvalósítani, és céljuk, hogy méltó időskort biztosítsanak az elszállásoltaknak.

Székelyhon

Meleg ebédet kapnak az idősek, ehhez azonban anyagi támogatás szükséges

Adományt gyűjt a Jakab Antal Ház, melynek konyhája heti két-három alkalommal is meleg ebédet szállít házhoz kisnyugdíjas és rászoruló személyeknek Udvarhely- és Csíkszéken, illetve Gyergyó térségében egyaránt. Állami támogatás szüneteltetése miatt a konyha személyzetének állása is veszélybe kerül, ahol fogyatékkal élő személyek is segédkeznek. A fenntartáshoz magánszemélyek és cégek támogatását kérik.

Háromszék napilap

Prospera Sepsi: Ha felébred az igény…

Családlátogatásra indulok, mára három hely van betervezve. Nagyon különbözőek. Az első háznál szoba-konyhában ülnek nyolcan. Időközben két szomszéd is bejön, teremvizsgáról várja mindenki a jogosítványáért talpaló S.-t.