Rólunk írták

Székelyhon

Székelyföldi sajtfajta létrehozásán dolgoznak

Kilenc székely gazda összefogásával zajlik egy kísérlet, amelynek a végén olyan székelyföldi tájjellegű sajttípus születhet meg, amely eséllyel veheti fel a versenyt a nyugati, nagy hagyományokkal rendelkező konkurenciával is a piacon. Ugyanolyan recept és eljárás szerint 81 féle termék született, kiértékelésükre szombaton Gyergyószentmiklóson került sor.

Hargita Népe

Szociális támogatásokra szükség van

A Gyulafehérvári Caritas Hargita megye több településén tevékenykedik a nélkülözőkért, az idősekért, a fogyatékkal élőkért, a helyi közösségekért, összetett szociális gondozást és egyéb tevékenységeket szervez. Hargita Megye Tanácsa egymillió lejjel támogatja a szociális ágazatot. A Csíksomlyón nemrég átadott új idősek otthonában tartott sajtótájékoztatót a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Székelyhon

Egészségséta, ahol több település gondozottjai találkozhattak

Idén is megszervezte a Gyulafehérvári Caritas az Egészségséta nevet viselő programját Gyergyószentmiklóson a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek számára. A séta lehetőséget teremt a találkozásra, a mássággal élők sokszínűségének a megmutatására. Idén a megszokottól eltérően, nemcsak gyergyószentmiklósi Caritas központba járókkal találkozhattak a séta során a városlakók, jelen voltak a csíki és udvarhelyi központokba járók is. 

Hargita Népe

Az autizmus világnapját ünnepelték Csíkszeredában

A csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpont fiataljai és a Gyulafehérvári Caritas munkatársai koncerttel ünnepelték meg az autizmus világnapját. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira, segítve ezáltal az elfogadást, illetve a megértést.

Székelyhon

Elfogadóbbá válni az autizmussal élők iránt

Kék lufikkal hívták fel a figyelmet az autizmussal élőkre a csíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren megtartott keddi akcióval, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervezett a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljainak részvételével. A megmozdulás apropóját az április másodikai autizmus világnapja adta. 

Hargita Népe

Életre szóló feladat a sérült gyermekek nevelése

Hargita megyében több mint 1300 sérült gyermeket tartanak nyilván. A különböző fogyatékossági besorolásokba tartozó gyermekek szülei számos kihívással néznek szembe a mindennapokban, a legtöbben azt sem tudják, merre induljanak el a diagnózis megállapítását követően. A Gyulafehérvári Caritas szakembereivel arra kerestük a választ, hogy milyen lehetőségeik vannak az érintett szülőknek, akik ebben a helyzetben gyakran szembesülnek…

Hargita Népe

Multifunkcionális központ épült a teljes térségért

A Csík térségi fiataloknak, közép­ko­rú­aknak és időseknek szervezett programok helyszíne a Csík­ma­da­rasi Többcélú Központ. A tavaly ősztől működő létesítményben már számos képzést és különféle szabadidős tevékenységeket tartottak, de a község vezetősége arra számít, hogy az elkövetkezendő években még nagyobb lesz a pezsgés az épületben, hiszen a Csík LEADER Egyesület és a Gyulafehérvári Ca­ritas Egyesület –…

Székelyhon

Készen állnak az idősek fogadására a Caritas új nappali foglalkoztató központjaiban

Már lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas két új nappali foglalkoztatójába, amelyeket Csíksomlyón, illetve Gyergyószentmiklóson alakítottak ki főleg azoknak, akik demenciában szenvednek, de nem kizáró jelleggel. Az idősek számára egyébként több szolgáltatást is biztosít a szociális szervezet Székelyföldön, és további terveik vannak ezek bővítésére.

Hargita Népe

Időseket látnának el Gyimesfelsőlokon

Három, összesen 45 férőhelyes védett idősotthon létrehozását tervezi a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet tulajdonában lévő ingatlant részlegesen vagy teljesen újjáépítik Gyimesfelsőlokon, ahol családias hangulatú intézményt hoznának létre. Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a Hargita Népe kérdésére megerősítette: a munkálatokat pályázati úton tervezik megvalósítani, és céljuk, hogy méltó időskort biztosítsanak az elszállásoltaknak.

Székelyhon

Meleg ebédet kapnak az idősek, ehhez azonban anyagi támogatás szükséges

Adományt gyűjt a Jakab Antal Ház, melynek konyhája heti két-három alkalommal is meleg ebédet szállít házhoz kisnyugdíjas és rászoruló személyeknek Udvarhely- és Csíkszéken, illetve Gyergyó térségében egyaránt. Állami támogatás szüneteltetése miatt a konyha személyzetének állása is veszélybe kerül, ahol fogyatékkal élő személyek is segédkeznek. A fenntartáshoz magánszemélyek és cégek támogatását kérik.

Háromszék napilap

Prospera Sepsi: Ha felébred az igény…

Családlátogatásra indulok, mára három hely van betervezve. Nagyon különbözőek. Az első háznál szoba-konyhában ülnek nyolcan. Időközben két szomszéd is bejön, teremvizsgáról várja mindenki a jogosítványáért talpaló S.-t.

Erdély TV – Mozaik

Koraszülöttek – kis harcosok napja

24 hét és 500 gramm – a koraszülött gyerekek esetében fellehető mértékek. November 17-e róluk szól, a mai beszélgetésben mi is kapcsolódunk e naphoz.

Székelyhon

Az idősek és a rászorulók kezét is megfogják a Csíkcsicsóban épülő közösségi központ szolgáltatásai révén

Székelyhon

A járvány következtében megfelelő szintre nőtt az otthoni beteggondozás finanszírozása

A járvány kialakulása óta jelentősen megnőtt az otthoni beteggondozás részaránya az egészségügyi ellátásban, lévén, hogy a fertőzés terjedése és a beutalásra szoruló koronavírusos betegek száma miatt gyakran korlátozásokat kellett bevezetni a kórházakban. Az otthoni beteggondozásra fordított állami finanszírozás több mint a kétszeresére nőtt, alig nagyobbra, mint amennyire „békeidőben” is szükség lenne a szolgáltatás akadálytalan működtetéséhez.

Háromszék napilap

Sepsi Prospera: A leszakadt városrészekért

Sepsiszentgyörgy három „negyede” évtizedek óta – kissé bizarr szakszóval élve – szétfejlődött a többitől. Szépmező, Csíki negyed, Őrkő – három, más-más problémacsokorral élő és küzdő városrész. A legáltalánosabb megközelítésben: részei a városnak, és mégsem. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület kezdeményezésére nemrég átfogó, beruházásokat, de közösségfejlesztést is célzó programok indultak. Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, ötven…

Székelyhon

Új programot indít a Caritas, főként Hargita megyére fókuszálva

Hargita és Maros megyei községében indította útjára új programját a Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet Biztos kezdet egy biztos jövőért elnevezéssel, amely révén hátrányos helyzetű családoknak nyújt olyan szolgáltatásokat, hogy gyerekeik ne maradjanak le sem fizikai, sem szellemi fejlődésben a kortársaiktól.

Székelyhon

Fiataloknak segít tájékozódni az élet útvesztőiben a Gyulafehérvári Caritas

Fiataloknak mutatja az irányt, segít tájékozódni a munkavállalásban és egyáltalán az életben a Gyulafehérvári Caritas mentorcsapata. A gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi, valamint a környékbeli fiataloknak a Caritas munkatársai segítenek a pályaválasztásban, munkahelykeresésben.

Maszol

Nyolc hónapja a fejlődés útján – a csíksomlyói tűzkárosultakról a segítők szemével

Több mint nyolc hónap telt el a csíksomlyói romatelepen januárban kitört tűzvész óta. A károsultak egy része azóta az ideiglenes szálláshelyül kijelölt Erőss Zsolt Arénában éli mindennapjait, miközben a csíkszeredai városvezetés, segélyszervezetekkel és önkéntesekkel karöltve azon dolgozik, hogy ez az állapot megszűnjön és a lakhatási gond mellett számtalan egyéb probléma is megoldódjon. Az elmúlt hónapokra…