Gazdasszonyképzés – hogy a nő a szív lehessen

Tudta azt, hogy az okos hangya legelteti a tetveket, mégis nyáj nélkül hagyható a pásztor, ha csípős paprikát öt napig áztatunk, majd azzal permetezzük a növényt? Tudta azt, hogy nem időpocsékolás, ha megáll, ha a teendőit sürgősségi fontossági sorrendbe rakja, s utána lát csak munkához? És tudja azt, mi a teendője, ha a családtagok valamelyikének elsősegélyre van szüksége? – egy gazdasszonynak ezekhez is kell konyítania, és ha tudása hiányos, a Caritas Vidékfejlesztés segítségével pótolható.

Gazdasszonyképzést hirdetett meg a Caritas Vidékfejlesztés hét alkalomra, összesen huszonegy órás együttlétet ajánlva fel a résztvevőknek, hogy tudásukat együtt kerekítsék. Az érdeklődők is bizonyították, nem csak a kezdő háziasszonyokat sikerült megszólítani, hiszen a tarka csapatban van frissen lett feleség, van fiatalasszony, aki pár éve költözött kertesházba, van állattenyésztésből élő család képviselője, olyan is, aki kislányával együtt érkezett tudásgyarapításra, illetve olyan is, aki nagymamaként azért jött, hogy adjon abból, amit ő összegyűjtött, és kapjon újdonságokat, melyekből még szemléletváltás is lehet.

A résztvevők tudták, szíves programra jelentkeznek, hiszen a női szerepekkel való ismerkedés után a konyhakertbe, az istállóba és a kenyérsütő kemencéhez is ellátogatnak, bevált praktikákat tanulhatnak a kártevők elleni védekezésben, fejleszthetik a logisztikát és időbeosztást, és megtanulhatják annak módját, hogy a bajban hogyan válhatnak életmentővé.

Lassan e képzés a feléhez érkezik, az első csapat pár hónap múlva kicsenget. Nem ők lesznek az utolsók, mert a szervezők terve, hogy az összegyűjtött tudást másoknak is továbbadják, így aki szeretne a gazdasszonyképzésből részt kérni, jelezheti azt a Vidékfejlesztésnél, írhat levelet Köllő Rékának. Érdemes és sosem késő benevezni a következő csoportok valamelyikében, mert sokrétű tudást kínálnak a Varga Katalin utcában. Olyan korszerű ismereteket, melyek által a nő megélheti teljességét azt, amire hivatott a családban, amit vallanak a Gazdasszonyképző szervezői, és amelyet így fogalmaz meg Daczó Árpád ferences szerzetes: „A férj, az Úr, külsőleg öleli át az életet, azt a darab helyet, ahol családjával él. Benn pedig ki van? Az Úrnő, az asszony. Ő rendezi a bennvalót, a belsőséget meleg fészekké. Azzá, ami a földi vándorló embernek ideiglenes tartózkodási helye, ami már itt megízlelteti vele az örökös hon meg nem szűnő boldogságát. A férfi a ház ura. A nő az otthon úrnője. A férfi az erő. A nő a szív. A férfi, az a férj, az az apa, annak minden feladatával. A nő az a feleség, az az anya minden áldozatos jóságával és szeretetével. A feleség félemberség. Egész emberré a másik félemberséggel, a férjével lesz. És ezen az egységen a Boldogasszony őrködik. Azért szent a házi tűzhely és szentély az ott-hon!”

Balázs Katalin