Gazsó vagy szentjánosbogár?

Nyár van! A vakáció előtt a budvári roma negyedben élő gyerekek zsebébe egy narancssárga cédulát rejtettünk, melyen a következő felírat állt: : „NYÁRI ISKOLA, Találkozunk július 7-én reggel 9 órakor!”

A nagy nap reggelén egy közel 30 fős zsibongó gyerekcsapat várt bennünket a kapunál, vidáman várták az egy hétig tartó játékos tanulás kezdetét.

Az egy hét alatt az állatvilággal kapcsolatos ismereteinket bővítettük, alakítottuk: számba vettük a vízben élő állatokat, a házi és vadállatokat, és nem feledkeztünk meg a legkisebbekről, a bogarakról és társaikról sem. Megbeszéltük, hogy nem minden házban élő állat házi állat, így a bolha, az egér, a tetű, a légy és a pók sem az.

Megtanítottuk, hogy a „csíkos bogár” a pityókabogár, az „ollós bogár” a szarvasbogár és megtanultuk mi, a kollégák is, hogy nem a szentjánosbogár, hanem a „gazsóˮ fénylik.

Az utolsó napon a gyerekek boldogan vitték haza a héten készített munkáikat, és máris izgatottan várják a következő lehetőséget, hogy tovább bővítsék ismereteiket.

(Imre Bernadett, Leskó Barbara)