Gedeon szalon az idősek otthonában

Asszonyok a fodrásznál című kabaréra hívtuk meg az időseket június 17. napján, a meghívó mottóján ez az idézet állt: „a humor az a fűszer, ami az életnek egy kis ízt ad”.

Mentálhigiénés projektünk folytatásaként egy vidám jelenetet tanítottunk be a szépkorúaknak, amelyet öt személy a Szent Erzsébet idősek otthonában lakói közül szívesen vállalt. Idősekkel idősekért – ez volt a célunk ezzel a programmal, minőségi időt nyújtani számukra, hogy jól érezzék magukat, hogy bontakozzanak ki, és feledjék arra a kis időre az öregkor terheit.
A próbák vidáman, de minden alkalommal titokban zajlottak, hogy ne lássák őket a lakótársaik, hiszen meglepetésnek szántuk az előadást. Kinyomtattuk a szövegeket, mindenki átolvasta, majd elosztottuk a szereplők között. A négy szépkorú hölgy csacsogott, miközben Gedeon bácsi a 91 évével fiatalosan ollóval és fésűvel a kezében buzgólkodott körülöttük. Már a próbákon nagyon örült, hogy a hölgyek haját igazgathatja. A szerep szövegében viccek is voltak, de az első próba után már spontán születtek a jobbnál jobb poénok.

Jó nagyokat nevettünk, a fodrász úr is bele-beleszólt a beszélgetésbe. Szó volt a frizuráról, a férjről, a túlsúlyról, a szomszédasszonyról, szóval mindenről, ami egy fodrászműhelyben elhangzik.
Bevontuk a szereplőket a helyszín kialakításába, a kellékeket együtt szereztük be. Tetszett nekik nagyon, hogy közösen tervezünk meg mindent. Három nap után majdnem kívülről tudták a szerepet, közben improvizáltak is, ami még érdekesebbé tette a kabarét.
Eljött a csütörtök, az előadás napja. A klub egyik része átváltozott fodrászműhellyé, mindez szintén a szereplők segítségével. Felállítottuk a burákat, hoztuk a fodrászkellékeket és kész is volt a „Gedeon szalon”.
Nagy örömünkre a klub megtelt, az idősek kíváncsian várták az előadást.
A fodrász urat a Gedeon bácsi című dalra tánclépésekbe vezettük be a szalonjába, ahol már várták őt a szépülni vágyó hölgyek. Ezzel máris elkezdődött a csacsogás, miközben Gedeon bácsi szorgos kezei által gyönyörű fürtök lebbentek elő. A műsor közös énekekkel zárult.
A nevetés, a sok taps egyértelműen jelezte, hogy tetszett a kabaré. Ügyesek voltak a szereplők, a közönség elégedett és boldog, hogy milyen jól tudtak nevetni. Kérték, hogy még sok ilyen jellegű program legyen. Gratuláltak a szereplőknek, ők meg boldogan fogadták. Sikerélményük volt és számukra szárnyakat adott a kibontakozáshoz, a mindennapokhoz.
Számunkra is sikerélmény, hiszen elértük a célunkat, hogy időseink jól érezzék magukat, sikerült egy kis fűszert vinni az életükbe.

Márton Erzsébet szociális munkás