Generációk közti együttműködés

Generációk közti együttműködés
München, Németország 2022.05.03 – 07

Utolsó állomásához érkeztek az Erasmus+ által fínanszírozott projektünkön belül szervezett képzések. Négy kollégánk vett részt a “Generációk közti együttműködések” című 3 napos workshop-on amit a projketpartnerünk, a Freising és müncheni Katolikus Érsekség Felnőttképzési Ágazata szervezett.

A résztvevők többféle interaktív programban vehettek részt: innovatív szociális projektek, menekültek bevonásáról az otthoni és idősgondozásba, jó gyakorlatok idősek és fiatal generációk együttműködésére.

A projekt 2020-ban indult útjára, a szegedi Katolikus Ijúsági és Felnőttképzési Hálózat kezdeményezéseként, melyben partner a Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazata.

A projekt céljai az oktatási lehetőségek kiszélesítése különböző típusú időskorúak tanfolyamain, valamint tapasztalatok megosztása, know-how és jó gyakorlatok cseréje a partner szervezetek között. További célok között szerepel innovatív módszertani képzési tantervek, oktatási és képzési módszertanok kidolgozása az idősebb csoportokkal foglalkozó személyzet, oktatók és önkéntesek részére.

Fő célunk a módszertani kínálat, oktatók és a személyzet kompetenciájának fejlesztése, akik képesek motiválni és lelkesíteni az időseket, ezáltal fejlesztve a mentális, fizikai, társadalmi és kreatív képességeiket különféle fejlesztési programok által.

A projekt eredményeként fejlettebb idősoktatók és változatos fejlődési lehetőségek jönnek létre, így az időseknek több lehetőségük lesz részt venni olyan társadalmi és kulturális programokban, képzésekben és tevékenységekben, amelyek előnyösek a tudás felhalmozása, az egészség és a szellemi élet fenntartása szempontjából, kulturális és művészeti fejlődés érdekében. Minden partnerszervezet szélesebb körű tanfolyamokat szervezhet idősek számára, az idős személyek holisztikus fejlődésének szemléletének és az európai oktatási prioritások, figyelembe vételével ami a kölcsönös fejlődés felé, hosszú távú, transznacionális együttműködése felé vezet. Ugyanakkor a projekt közvetett hozadékaként megváltoztathatja a társadalmi döntéshozók hozzáállását az idős emberek szerepeihez és társadalmi képéhez.

A 2022 végéig tartó kezdeményezést az Erasmus+ KA2 – Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén program támogatja.

Partnerek:
Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazata, Katolikus Ijúsági és Felnőttképzési Hálózat (Magyarország), Kärnteni Katolikus Képzési Egyesület (Ausztria), Müncheni Katolikus Felnőttképző Egyesület (Németország).

Letöltések