Gondviselés Háza Idősek Otthona Búzásbesenyőn

A Maros megyei Szentpál községhez tartozó Búzásbesenyőben 2014. júniusában nyitotta meg kapuit az idősotthon. Nem véletlenül kapta a Gondviselés Háza nevet, hiszen a Gondviselő jelenlétében gondoskodunk olyan idős személyekről, akiknek már nehéz a magányukat elviselni, akiknek már hiányzik az odafigyelés, a biztonságérzet és akik vágynak egy kisebb családias hangulatú közösségre.

Minden érdeklődőt szívesen fogadunk, aki már  65. életévét betöltötte. Ágyhoz kötött bentlakóinkat speciális emelővel tudjuk kimozdítani ágyukból, hogy ők is aktívan bekapcsolódhassanak a mindennapok tevékenységében. Napi ötszöri rendszeres étkezés – reggeli, ebéd, vacsora, valamint  tízórai és uzsonna – mellett orvosi ellátást biztosítunk. A falu családorvosának szívügye minden bentlakónk egészségi állapota, emellett a masszázs lehetősége is fennáll.

Otthonunk 16 férőhelyes, külön fürdőszobás, kétágyas szobákat kínál tágas nappalival és ebédlővel, valamint egy szép virágos kerttel és nagy udvarral a falu szívében, a katolikus és református templom szomszédságában.

Bentlakóink ápolhatják kapcsolataikat külföldön és belföldön élő gyermekeikkel, rokonaikkal. Hozzátartozóikkal akár videotelefon (skype) segítségével is tarthatják a kapcsolatot, így nem csak hangjukat hallhatják, de az interneten keresztül láthatják és találkozhatnak velük a virtuális térben.

Otthonunk célja olyan közösségi hangulatot kiépíteni, ahol Bentlakóink nem elfelejtve, hanem értékelve érzik magukat, ahol jó nekik lenni. Új barátságok szövődnek, a helyi közösség nyitott szívvel várja őket és a különböző generációk találkoznak. Közös kézimunkázás, társas játékok, filmklubok, közös éneklések, zenehallgatások, akár közös táncok színesítik mindennapjaikat.

Bentlakóinknak nem csak fizikai szükségleteikre figyelünk oda, hanem a lelki és mentális igényeikre is. Versfelolvasások, közös áhítatok, templom látogatások, közös ünnepek, születésnapok, vendégszereplések tarkítják az Otthon életét.

Az újonnan beindult Respiro program keretében az állandó gondozás mellett lehetőséget nyújtunk az idősek ideiglenes gondozására. Ez a szolgáltatás azt jelenti, hogy meghatározott időre (általában legtöbb egy hónap) felügyeletet, ápolást és gondozást biztosítunk azon idős személyeknek, akiknek állandó gondozói hosszabb időre elutaznak (pl. nyaralás okából).