Gyerekek + önkéntesek + szeretet – előítéletek = ?!

Itt olvasható, látható mi lesz belőle, avagy hogyan alakul az október végén indult felzárkoztató program a marosvásárhelyi Hidegvölgyben

A Szivárvány Alapítványnál elsősorban hidegvölgyi roma gyerekek tanulnak, számukra itt óvoda és I-IV. osztály működik. Eredeti terv szerint önkéntesekkel az első és a negyedik osztály számára tartottunk volna tanulás és nevelés kiegészítő foglalkozásokat. Már az indulás másnapján módosítanunk kellett a „tervet”, hiszen a gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, és nagyokat pislógó kis másodikos, harmadikos kisfiúk és kislányok álltak az ajtóban, hogy akkor ők nem jöhetnek??? Erre csak egy válasz volt: Gyertek!

Így alakult ki, hogy heti három alkalommal mind a négy osztállyal egyszerre foglalkozunk délutánonként  két-két órát, egy alkalommal megközelítőleg 10-15 gyerek jön el és nekik segít négy-öt önkéntes. Ebben a két órában tanulunk a gyerekekkel, sokszor az éppen aktuális házi feladatokat segítünk megoldani nekik, majd közösen elfogyasztjuk a kis ételünket. No és persze ki nem maradhat a délutánokból a közös játék vagy valamilyen tematikus kiegészítő foglalkozás.

Az önkéntesek kis csapata már októbertől készül a foglalkozásokra. Közösen eltöltött szombati nap keretében próbáltunk megismerkedni egymással, felkészülni a közös munkára és az esetlegesen felmerülő nehézségekre, amennyire ilyen felkészülés egyáltalán lehetséges. Azóta természetesen több kisebb összejövetelt is megejtettünk, ahol már konkrétan a foglalkozásokra készültünk a vállalkozó kedvű önkéntesekkel, leszögeztük a követendő szabályokat, megbeszéltük a játékokat, ötleteket, kérdéseket. Természetesen újabb terveket is szövögettünk, hisz közeleg a Mikulás és a Karácsony izgalmakkal, csodákkal teli ünnepe.

Bustya Ildikó, a programban résztvevő önkéntes így vélekedik mindezekről:

Nagyszerű élmény a gyerekekkel foglalkozni, de ugyanakkor nehéz is. Vegyes a csoport, egyesek nagyon szorgalmasak, míg másoknak nehezebben megy a tanulás. Ezekben az esetekben az is sikernek számít, ha pár sor betűt, számot írogatnak. Csodálatos, eleven gyerekek, akik megérdemlik, hogy foglalkozzanak velük.

(Biró Ágota)