Gyerekekre fókuszálva

Nagy hangzavar volt május 28-án délután a máréfalvi kultúrház körül, hisz több mint 150 gyerek érkezett a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata által szervezett gyereknapra, amely a máréfalvi önkormányzat támogatásából valósulhatott meg

A két szociális munkás mellett szorgoskodott 10 önkéntes munkatárs is és 5 nagymama, akik a szervezet mentálhigiénés csoportjába járnak és a legutóbbi foglalkozás témája – „a legszebb gyerekkori élményem” – sarkalt arra, hogy most másfélszáz kiskorúnak segítsenek összeállítani egy felejthetetlen napot.
A gyereksereg röpke negyed óra alatt gyűlt össze, majd egy rövid köszöntő után csapatokra oszlottak és megkezdődött a várva várt vetélkedősorozat. Párhuzamosan négy standon vártak a gyerekekre a megpróbáltatások, amelyeket egyénileg vagy csoportosan kellett végrehajtani. Sok érdekes feladat tárult a résztvevők elé, amelyek között helyet kaptak logikai játékok és fejtörők, ügyességi játékok és erőpróbák is. Színes volt a paletta: volt, aki temérdek gyertyát kellett hogy elfújjon, másoknak fejjel kellett párosan labdát vezetni a kapuba, de volt még ládajárás, homokzsákdobálás, szókirakó, fejben számolás, memóriakártyázás, puzzle-kirakás, kosárra dobás, kuszás, mászás, szaladás és még sok egyéb. A vetélkedők szünetében tombolahúzás is volt, ahol több mind 100 ajándéknak került gazdája és egy kis édesség is jutott a lelkes résztvevőknek.
Mindenki talált számára teljesítendő feladatot, hisz amint a programvezető is elmondta: minden gyerek ügyes, értékes tagja a társadalmunknak, viszont színes a világ, egyénenként változó az erősségünk. Ezért is volt ennek a rendezvénynek a szórakoztatáson felül az önbizalom-erősítés a fő célja, és az, hogy a fiatal nemzedéknek megmutassák, akár egy homokkal töltött zsákkal is el lehet játszadozni órákat és ha a számítógép barátságát lecseréljük hús-vér emberekre, akkor eredményesebb lehet az életünk. (Sándor István)