Gyerekszemmel a fogyatékkal élők világáról

Figyelemfelkeltő programot szerveztek csíkszeredai diákoknak a Caritas munkatársai

Az elmúlt tanév második féléve során a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató irodájának munkatársai figyelemfelkeltő programot tartottak a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában. A programban az iskola 24 osztályának közel 600 diákja vett részt. Osztályfőnöki órákat tartottak a fogyatékosságról, a diákok bekapcsolódtak a téma kapcsán meghirdetett „Engem láss, ne a fogyatékosságom!” mottójú kreativitáspályázatba és színházelőadáson vettek részt a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljaival.
Az egymásra figyelés, a megértés, elfogadás csíráit szerették volna elültetni a gyerekek lelkében szervezők és magunk is meglepődtünk a gyönyörű virágokon, amelyek nyílni kezdtek a program nyomán.
 
És néhány gondolat, üzenet a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaitól a fogyatékkal élőkkel kapcsolatosan:
 
„Én úgy érzem, hogy a fogyatékosok nem gyengék, hanem erősek, erősebbek, mint egy egészséges ember. Amikor láttuk a kisfilmet, a fogyatékosok nem voltak szomorúak, hanem nagyon vidámak.” (Boglárka, VI. A)
 
„Tisztelnünk kell őket azért, mert elfogadják magukat olyannak, amilyenek és megküzdenek saját kis akadályaikkal minden egyes nap.” (Elektra, VIII.B)
 
„Én azt mondom, hogy segítsünk a fogyatékkal élőknek. Én egy pár percre a vakok bőrébe bújhattam. Nagyon rossz érzés, ha mindenki csúfolódik veled és nem segít neked. Segítsetek a fogyatékkal élőknek és ne csúfoljátok!” (Róbert)
 
 „Ők is ugyanúgy félnek, örülnek, sírnak, nevetnek, játszanak, mint mi egészségesek!” (III.C)
 
„A külalak nem számít, a szeretet, a barátság számít örökké” (III.C)
 
„Ha találkozol egy fogyatékos emberrel, legyél kész a segítségnyújtásra” (III.A)
 
„A sárkányok királyának három feje volt, a gyereksárkányoknak szintén, kivéve a legkisebbet, neki csak egy volt. Süsü másban is elütött a testvéreitől, de szelíd volt, segítőkész, így végül mindenki elfogadta és megszerette őt” (III.A)
 
 
„Ne kritizálj másokat, ők pontosan azok, akik mi lennénk hasonló helyzetben” (Abraham Lincolnt idézte Bencze Abigél, Tankó Emőke, V.B)
 
„Az kéne, hogy a fogyatékosoknak adjanak esélyt, hogy tudjanak úgy élni, mint a nem fogyatékkal élők” (Mihály Mátyás, VI.A)
 
 „..én szeretem a mozgássérült embereket, nagyon kedvesek és rendesek” (Konrád, VI.A)
 
„Ugyanolyan emberek, mint mindenki más, rengeteg szeretetet és odafigyelést igényelnek, amit nekünk meg kell adni, mert roppant figyelmes, aranyos és szerethető emberek, sőt, ők mindenki másnál jobban tudnak szeretni és igen hálásak minden kis apróságért.” (Elektra, VIII.B)
 
 
(Szász Emese)