Gyergyószéki helyzetkép

Nem függesztette fel tevékenységét a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szolgálata – szól az üzenet mindazoknak, akik ilyen rémhírek hallatán aggódni kezdtek. A gyergyószéki gondozók továbbra is végzik munkájukat, és minden településen közvetlen kapcsolatban állnak az önkormányzatokkal, partnerségben igyekeznek enyhíteni a járvány okozta helyzeten. Nagy György Edit csoportvezető közölte, hogy Gyergyószentmiklóson a kollégák a napi munka mellett a Szeretetkonyháról visznek meleg ételt azoknak a 65 év felettieknek, akiknek nincs pénzük vagy lehetőségük főzni. A betegek száma is megnövekedett, a kórházban fekvőket mostanság bocsátják haza, így egyre többen tartanak igényt műtét utáni sebellátásra. Egymás és az ellátottak egészségének megőrzésére fordítanak most hatványozott figyelmet, ezzel együtt jár, mint megtudtuk, a jó együttműködés és az előretervezés is.

Az otthoni beteggondozók és Vidékfejlesztés együttműködése is említésre méltó, a rászoruló családoknak illetve a mozgásukban korlátozottaknak juttatnak el a gondozók tejtermékeket adományként vagy kedvezményes áron. Nagy György Edit elmondta, a házhoz kötöttek segítéséhez hozzájárul az is, hogy élelemmel látják el, így szívesen viszik a Caritas-termékeket is. Kastal László, a Vidékfejlesztés vezetője úgy gondolja, így is kivehetik részüket a szeretetszolgálatból. Egyébként a Vidékfejlesztésnél minden kolléga dolgozik, a teheneket el kell látni, a napi 200 liter tejet fel kell dolgozni. Olyan belső rendszert alakítottak ki, mely lehetővé teszi, hogy a munkatársak váltásban dolgozzanak, a lehető legkevesebben érintkezzenek egymással, és ha valaki megfertőződik, pótolható legyen. „Termelés folyik, gazdálkodás működik, kiszolgálás van” – nyilatkozta Kastal a Varga Katalin utcai Vidékfejlesztés helyzetéről. Ugyanitt a logisztika is működik, mint ahogy nyitva vannak a Carishop üzletek is a térségben.

Látogatási tilalom van a Szent Erzsébet Idősek Otthonában, idegen személy nem léphet be az épületbe, a hozzátartozók telefonon érdeklődhetnek szeretteik hogylétéről, a csomagküldés szünetel. Kivételt azon otthonlakók esetében tesznek, akik életük utolsó napjait élik, az ő családtagjaiknak lehetőséget teremtenek, hogy elbúcsúzzanak tőle. Magyari Vencel, az intézmény igazgatója kijelentette: az otthonlakók körében nincs pánik, nyugodt a hangulat, betartják az előírásokat, s bár látogatókat nem fogadnak, de nagyokat sétálhatnak az idősotthon tágas udvarán.

A gyergyószéki tevékenységek nagy része, bár módosulva, de működik. Nincsenek személyes találkozások, csoportfoglalkozások, de a kliensek nem maradnak magukra. „A szenvedélybetegeket nem hagyhatjuk cserben” – jelezte érdeklődésünkre Mezei Hajnal. Egy-kétnaponta hívja fel azokat a személyeket, akik csoportos vagy egyéni tevékenységekre jártak a Caritashoz. Keresik annak a módját, hogy virtuális csoportfoglalkozásokat tarthassanak szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak, erre érkezett kifejezett igény. Skypeos konferenciabeszélgetést szeretne több kliens is, mint mondták, ha láthatnák társaikat, számukra az is támogatás, megerősítés lenne.

Az Iránytű a munka világába nevet viselő program két gyergyói munkatársa hátrányos helyzetű fiatalok mentorálását folytatja, ha nem is személyesen. Az egyéni beszélgetések eszköze a telefon, azt tervezik, elérhetőek lesznek mindvégig, amíg tart a szükségállapot, és igyekszenek a fiatalokban tartani a lelket.

A Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató program résztvevői is kapcsolatban maradnak a szakemberekkel, számíthatnak tanácsaikra, akárcsak a kisgyermekes családok, akik segítséget kapnak nevelési, fejlesztési kérdéseikre, elakadásaikra online, telefonos beszélgetések formájában, ugyanakkor a várandós kismamák is elérhetik kérdéseikkel, témáikkal kollegáinkat.

Az idősek számára nyújtott közösségi programok szünetelnek, de számukra is ott van a telefonos kapcsolattartást és informálás lehetősége. Éljenek vele!

Kapcsolódó oldalak:

Általános helyzetkép >>>
Csíkszéki helyzetkép >>>
Háromszéki helyzetkép >>>
Udvarhelyszéki helyzetkép >>>
Marosszéki helyzetkép >>>
Dél-Erdélyi helyzetkép >>>