Gyergyószéki idősek kiruccanása

Az együttlét öröme, a kirándulás és kikapcsolódás újabb lehetősége teremtetett meg a Caritas gyergyószéki idős csoportban járói számára. Június 19-én a Nyíres menedékházban 109-en gyűltek össze Remetéről 39-en, Gyergyószentmiklósról 11-en, Alfaluból 26-on, Borzontról 11-en, Csomafalváról pedig 22-en, akikhez a szervező és három muzsikus is társult.

Péter Róbert programszervező, a csoportok vezetője számolt be a piknik-programról. A két autóbusszal érkező idősek a Noé bárkájában találkoztak, együtt fogyasztva el az otthonról hozott reggelit. Aztán kinek kedve volt, a tó körül sétált, gombászott, ismerkedett, beszélgetett, hogy végül a közös éneklés kedvet kerekítsen a táncolásra is. Ebéd után folytatódott a terefere értékes beszélgetésekkel. „ Például részt vett egy borzonti idős csoporttag barátnője, Sapira Éva, aki szintén nyugdíjas és az izraeli Askelón városában él, ami 8 kilométerre van Gázától. Nagyon értékeset beszélgettünk Éva történetéről, aki székelyhídi születésű és 1975-ben a szüleivel költözött ki Izraelbe, 5000 dollárt fizetve a Román államnak. Édesapja holokauszt túlélőként Izraelben találta meg a biztonságot és tagadta Isten létét, holokauszt túlélőként. Éva viszont a gyökerei keresése során továbblépett és számára fontos Isten. Valamint tartalmasat beszéltünk az izraeli helyzetről, a tavaly október 7.-i mészárlások és azt követő események, amiben Éva is érintett” – osztotta meg élményét Péter Róbert szociális munkás, hozzátéve: „volt még számos, számomra megható történet, melyek az árnyékos padon csak ott és abban a varázsban hangoztak el.” Hasonló mély történetek megosztói, hallgatói lehettek a résztvevők, akik bújukat-örömüket egyaránt kiénekelhették magukból a három csomafalvi muzsikus ösztönzésére.

Az élmények összegzése sem maradt el, hazaindulás előtt hálájukat fejezték ki a résztvevők a szervezőnek, egymásnak és az Alfalvi Közbirtokosságnak, amely díjmentesen rendelkezésünkre bocsájtotta a telket és ingatlanját.

Balázs Katalin