Gyergyószéki télkergető, tavaszhívó

Vicces mondókákkal, jelmezes mulatsággal, bohóckodással ünnepelték a farsangot a gyergyószéki korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató program kedvezményezettjei.

A Cseperedő csoportokba járókat Czirják Lujza mentálhigiénés szakember Gyergyószentmiklóson, Remetén és Alfaluban biztatta huncutkodásra, csúfolódásra, mulatozásra. „A te fejed akkora, mint egy nagy fej káposzta…” „Kiment a ház az ablakon, benne maradt a vénasszony…” „Béka a fa tövén ezeréves csoda vén…” – csendült fel a mozgásos tevékenységek során. Farsangfarkára a jelmezbe öltözés lehetősége is megadatott, a csoportvezető arra biztatta a szülőket, hogy saját készítésű, ismert, kedvelt jelmez legyen a gyereken.

Csomafalván és Szárhegyen jelmezes dínom-dánomot szervezett Molnár Emese gyógytornász. A mondókázást mozgás, táncolás egészítette ki, a csörgő hangszerek pedig a zenei aláfestést szolgáltatták. A kézimunkázás eredményeként az ünnepség végére, kiadós lufidobálást követően, minden résztvevő egy bohócmasni büszke tulajdonosává vált. Igény van a mulatságra, szögezte le a csoportvezető, örömmel tapasztalva, hogy minden gyermek jelmezben érkezett és az anyukák többsége is időt fordított a karneváli jelmez és hangulat megteremtésére.

A gyógytornára járók is farsangoltak: a lábtorna része volt a bohóckészítés, a bohóc hajfürtjeit lábbal kellett egyik pontról a másikra vinni, és azt a bohócfejhez hozzáilleszteni. A siker díja süti és tea volt.

A Kálcza-Jánosi Blanka pszichológushoz egyéni fejlesztésre járó gyerekek maszkkészítésben vettek részt, fiús, lányos álarcok egyaránt szerepeltek a kínálatban, a tevékenységek pedig a hozzájuk illő vidám énekeknek is teret adtak. A farsangos-játékos együttlét javára válik minden fejlesztésformának, akár megkésett a beszédfejlődés, akár hangok korrekciójára, részképességek fejlesztésére vagy szociális készségek fejlesztésére van szükség.

A babamasszázst tartó szakember elmondta, a kismamáknak idén farsangra a tevékenység utáni minőségi együttlét lehetőségét kínálta fel teázással, beszélgetéssel.

Az Alfalvi Fészek meghívására vezetett farsangi ünnepséget a Caritas munkatársa, Kassay Noémi gyógypedagógus. Anya és gyereke hangszeres zenéléssel, mondókázással kergette a telet, hívogatta a tavaszt.

Az együttlét élményét élhették meg mindazok, akik részt kértek a vigasságból. A fejlesztő tevékenységek az év további részében is folytatódnak.

Balázs Katalin