Gyermekek hete a legkisebbeknél (frissítve)

A megszokottól eltérően június elején több napon át izgalmas játékokkal ünnepeltük a legkisebbeket a korai nevelő- és fejlesztőközpontokban.

Marosvásárhelyen május 28. és június 1. között a rendszeresen bejáró kisgyermekeknek és szüleik számára szerveztünk jó hangulatú játéknapokat. A gyerekek új élményekben részesültek, hisz a megszokott foglalkozások kibővűltek népi gyerekjátékokkal – tánccal, arcfestéssel, buborékfújással, valamint kézműves tevékenységekkel. A legkisebbek (6 hónapos és 1 év közöttiek) láblenyomatot készítettek, pecsételtek, rajzoltak és gyúrmáztak, a nagyobbak (1 év felettiek) e mellett toalett papír gurigából pillangót, polipot, csibét készítettek és díszitettek, valamint autót, nyuszit hajtogattak, ragasztottak. Mindenki hazavihette saját készítményét, kézimunkáját.
A gyerekek a mozgásfejlesztő eszközöket is használták (csúszda, egyensúlyfejlesztő eszközök, hengerek, háromszögek, ugráltató gyakorlatok, bukfenc gyakorlatok stb.), mászkálhattak az eszközökből összeállított akadálypályákon, labdamedencében fürdőzhettek.
Az ünnepség sikeresen zárult, amire az ott tapasztalt jókedv és hangulat, valamint az együtt játszás, táncolás, kézműveskedés, alkotás élményenek mosolya utalt.

Hasonló rendezvények voltak Marosszentgyörgyön, Búzásbesenyőben, Szászrégenben is, ahol a fent leírt foglalkozásokban volt részük a bekapcsolódó családoknak.

 

Ösztönösen minden anya szívesen énekel, játszik gyerekével és nagy segítség az, ha van aki ötletekkel szolgál hogy, hogyan lehet színesebbé, szebbé tenni a együtt eltöltött időt, és még otthon is használni lehet – mondta egy anyuka a székelyudvarhelyi rendezvényen, ahol a megszokottól eltérő foglalkozások mellett a szülők számára előadásokat is tartottak (Babaúszás és A mindenség kulcsa a játék).

Szentegyházán a tevékenységeket a Szent Gellért Alapítvány fogadta be, június 1-én itt ünnepeltük a gyermeknapot: a foglalkozást közös mondókázással kezdtük, amit labdajáték követett, ez után a gyerekek kedvük szerint diszítették, színesítették az előkészített pillangókat, amelyet később büszkén vitték haza.

Gyergyószentmiklóson öt napon át a foglalkozások korcsoportok szerint voltak megtartva és volt egy délután a testvérek számára is, amelyre 4-tól 6 éves korú gyermekek és szüleik jöttek el. Volt Ringató a kisebbek számára, ahol a mamák ismerkedtek új mondókákkal, mozgásos, ölbeli játékokkal, népi gyerekdalokkal miközbe csemetéiket ölben ringatták, höcögtették, tapsoltattál, valamint volt kézműveskedés és zenélés a nagyobbak számára, és masszázs az egész kicsiknek. A foglalkozások mondókái, körjátékai, dalocskái, a ritmusérzék, a nagyobbaknál a ritmusfelismerés fejlesztését segítették valamint az éneklés, zenélés örömét igyekeztek becsempészni a hétköznapokba. A foglalkozások tevékenységei játékos formában, a gyermekek kiváncsiságára alapozva voltak összeállítva oly módón, hogy azokat örömmel végezhessék, és ez sikerült is.

(a munkatársak beszámolói alapján)