Gyógyító találkozás a múlttal

Tematikus nap szenvedélybeteg családban felnőtt fiataloknak

Június 21-én került sor a csíkszeredai Ifjúsági Szociális Központban a Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja által szervezett lelkinapra, melyen szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalok vehettek részt.

A résztvevőknek egyéni és csoportos munkában is lehetőségük nyílt találkozni önmagukkal és sebzettségeikkel. Fontos volt a találkozás lehetősége, hiszen ezek a fiatalok sokáig azt hitték, hogy egyedül vannak problémáikkal, hogy senki sem érti meg őket, senki sem segít. Most megtapasztalták a támogató csoport megtartó erejét és azt, hogy van kiút a fájdalom, szégyen és elszigeteltség világából. Felemelő érzés volt látni és megtapasztalni, ahogy a résztvevők lélekben egymáshoz kapcsolódtak és a szó legnemesebb értelmében megvalósult a találkozás, a lelkek találkozása. Az együttérzés és szeretetteljes egymásra figyelés képezték ennek a lelki napnak az alapját, valamint helye volt a könnyeknek és a nevetésnek is.

Végezetül álljon itt néhány vallomás a résztvevőktől:

„Közelebb kerültem magamhoz, a problémáimhoz, segített az önismeretben, hibáim felismerésében. Hitet, reményt kaptam, és egy utat, amin elindulhatok lelki sebeim gyógyításában.”

„Konkrét válaszokat kaptam arra a kérdésre, hogy min kell változtatnom ahhoz, hogy „kigyógyuljak” ebből a családi helyzetből. Emellett jóleső érzés volt megismerni hozzám hasonló helyzetben élő embereket.”

„Nem érzem már, hogy felelős vagyok a szülők hibájáért, és önbizalmat kaptam, és nem hiszem, hogy minden ember rossz, és örülök, hogy vannak olyan emberek, akik segíteni akarnak és megértenek.”

(Borota Gábor)