Gyűjtés az árvízkárosultak megsegítésére

A gyulafehérvári főegyházmegye templomaiban augusztus 31-én a romániai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtenek

Július végétől hosszantartó és kiadós esőzések következményeként országunk északi és északkeleti részét árvíz sújtja. Máramaros, Botoşani, Iaşi, Neamţ és Bákó megyében vészesen megemelkedett a folyók szintje, amely katasztrófához vezetett. Hivatalos felmérések szerint 145 helységben 2200 házat rongált meg vagy döntött romba a víz, 12000 személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni. Hozzávetőlegesen 7000 háztartást érintett közvetlenül az árvíz. Az áldozatok és érintettek száma azonban egyre nő.

Több helyről indultak és indulnak a katasztrófa sújtotta emberek segítségére. Az egyházmegyei Caritas-szervezetek munkatársai és önkéntesei is jelen vannak. Közös összefogással mérik fel a helyszínen a szükséghelyzetet, gyorssegélyben részesítve a rászorulókat. Élelmiszert és ivóvizet, tisztálkodási eszközöket és takarókat osztanak a bajbajutottaknak és orvosi ellátásban részesítik őket. A munkát igen gyakran megnehezítik a kiáradt folyók, amelyek sok esetben elszigetelik a bajbajutottakat.

A katasztrófa sújtotta vidék lakóit az árvíz nem csupán eddigi életük munkájának gyümölcseitől, hanem az emberhez méltó élet lehetőségeitől és körülményeitől is fosztotta és fosztja meg továbbra is. Embertársaink, keresztény testvéreink, talán rokonaink és ismerőseink szorongattatott helyzete cselekvésre szólít fel. Nem csak a helyszínen segítőknek kell a szó legszorosabb értelmében gyakorolni az irgalmasság főképp testi, de lelki cselekedeteit, hanem mi, a katasztrófa helyszíneitől távol élők is arra vagyunk hivatottak, hogy a  keresztény tanítást, a szeretet krisztusi parancsát, tettekre váltsuk konkrét segítség formájában (vö. Jak 1,22, Mt 25).

Ezúton kérem a kedves híveket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a katasztrófa sújtotta vidék bajbajutottainak megsegítéséhez. Ennek érdekében kérem, hogy augusztus 31-én gyűjtést rendezzenek a főegyházmegye területén. A begyűlt összegek a Gyulafehérvári Caritas és a Romániai Caritas-Konföderáció katasztrófavédelmi programja révén kerülnek felhasználására.
Adományaikat Isten fizesse!

 
dr. Jakubinyi György
gyulafehérvári érsek