Gyűjtés az örményeknek

A romániai katolikus egyházmegyék templomaiban gyűjtést szerveznek december 10-én a hegyi-karabahi örmény menekülteknek nyújtandó segítség céljából. Főegyházmegyénkben az érsekség szervezi, a Romániai Caritas Konföderáció koordinálja az akciót, az összegyűjtött összeget pedig az Örményországi Caritas Szervezethez juttatja el.

Dr. Kovács Gergely, érsek, örmény apostoli kormányzó felhívó körlevele alább és itt olvasható >>>

Hegyi-Karabah

Hegyi-Karabah egy olyan, többségében örmények által lakott tizenegyezer négyzetkilométeres terület a mai Azerbajdzsánban, amely de facto Örményország, de jure Azerbajdzsán része volt. Míg a tízmilliós, többnyire muszlim lakosságú Azerbajdzsán a kőolajnak és a földgáznak köszönhetően egy gazdagabb ország, addig Örményország egy kis, 2,8 millió lakosú, talán a legszegényebb ország a Kaukázusban. Európa és Ázsia határán, ősi kulturális és történelmi örökséggel az Örmény Királyság volt az első állam, amely a 4. század első éveiben felvette vallásként a kereszténységet.

A régió sajátossága miatt a két ország között 1988 óta több katonai konfliktusra került sor, amelyek a 2023. szeptember 19-i eseményekben csúcsosodtak ki, amikor az azerbajdzsáni hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a régiót, ellehetetlenítette az életet, és szinte a teljes örmény lakosság egyik napról a másikra Örményországba távozott. 120 000 ember, köztük 30 000 gyermek, 2 000 terhes nő, 20 000 idős ember hagyta el a régiót, mert féltek az elnyomástól, az etnikai tisztogatástól és a jogaik megsértésétől. Meghaladott erőfeszítéssel az örmény hatóságok regisztrációs központokat nyitottak, és közel 60 000 embernek biztosítottak menedéket, a többiek rokonoknál és ismerősöknél kaptak szállást.

Hogyan segít a Caritas?

A Caritas örményországi csoportjai olyan menekültekkel foglalkoznak, akik a válság kezdete óta érkeztek Örményországba. Meleg ételt osztanak Vayk városában, ahol a menekülteket fogadták és regisztrálták őket. Az Örményországi Caritas Szervezet jelenleg három tartományban dolgozik azon, hogy segítsen az embereknek a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésében: a Caritas élelmiszer- és egyéb alapvető szükségletekre szóló utalványokat, valamint élelmiszercsomagokat, higiéniai termékeket és egyéb alapvető szükségleteket oszt szét a menekültek között. Az Örményországi Caritas Szervezet három Caritas-központban pszichoszociális támogatási programokat is indított.

Hogyan fogják felhasználni a romániai gyűjtésből származó pénzt?

A Romániai Caritas Szervezet az összegyűjtött összegekből az Örményországi Caritas Szervezet által a hegyi-karabahi menekültek humanitárius segítségnyújtási programjait finanszírozza. A következő időszak prioritása a menekültek minimális életkörülményeinek biztosítása a téli időszakban, amikor Örményország számos területén a hőmérséklet nagyon alacsony. A Örményországi Caritas Szervezettel közösen más közép- és hosszú távú programokat dolgoznak ki, amelyek célja a menekültek egy új otthonba, hazába való integrációja.

Szám: 3362/2023

Gyűjtés a hegyi-karabahi örmény menekültek támogatására

Főtisztelendő Paptestvérek, kedves Hívek!

Közeleg advent, az az időszak, amikor az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit gyakorolva készülünk a közénk jött Megváltóval való találkozásra. Hálát kell adnunk Istennek azért, hogy e készületünk békében, nyugalomban, saját otthonainkban és templomainkban történhet – miközben a világban megannyi embertársunk háborútól, üldöztetéstől, nélkülözéstől szenved. Hálánkat azzal fejezhetjük ki a leginkább, ha szolidárisak vagyunk bajba jutott embertársainkkal, és szenvedéseikben keresztényi szeretettel osztozunk, értük végzett imádságaink mellett lehetőségeinkhez mérten adományainkkal is segítjük, támogatjuk őket.

Miután idén ősszel az azerbajdzsáni Hegyi-Karabah régióból az eddig ott élő örmény közösség otthonát elhagyni kényszerült, az őket befogadó Örményországban 120.000 ember próbál nehéz körülmények között új életet teremteni magának (lásd mellékelt információs anyag).

A Romániai Caritas Konföderáció felhívását követve, főegyházmegyénkben is gyűjtést szervezünk az örmény menekültek megsegítésére folyó év december 10-én, Advent 2. vasárnapján.

A begyűlt adományokat a főesperesi központok összesítik, ahonnan 2023. december 15-ig a Főegyházmegyei Főhatósághoz továbbítják a következő bankszámlára: IBAN: RO83 RNCB 0003 0232 6550 0001, BCR Alba Iulia.

Nagylelkű adományaikat már most megköszönöm, és áldott, lelkünket tisztító-gazdagító, békés adventi készületi időt kívánok.

† Gergely
érsek, örmény apostoli kormányzó s.k.

Gyulafehérvár, 2023. november 28.