Gyulafehérvári kirándulás fogyatékkal élőknek

A Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programja kirándulást szervezett a székelyudvarhelyi speciális nevelési igényű vagy sérült gyereket nevelő családoknak. A kirándulásra szeptember 12–13. között került sor, melynek elsődleges célja Gyulafehérvár meglátogatása volt.

Gyulafehérváron körbesétáltuk a várat, megcsodáltuk az épületeket, imát mondtunk a szeretteinkért a Szent Mihály székesegyházban. A csoport idegenvezetője egy érintett édesanya, aki jól ismerte a helyszíneket, tartalmasan bemutatta a látnivalókat. A jelen helyzet miatt nem volt lehetőségünk betekinteni a Római Katolikus Érsekségre, a Márton Áron emlékszobába, illetve a könyvtárba. Az éjszakát Alvincen töltöttük, a Pongrácz Szent István Tanulmányi házban. Az estébe nyúló társasjátékozásba a sérült gyerekek, testvéreik és a szülők is bekapcsolódtak. Vasárnap, úton hazafele tettünk egy kis kitérőt Keresdre, ahol a reneszánsz stílusban épült Bethlen-kastélyt jártuk körbe. A kastély „felfedezése” előtt meghallgattuk a történetét, amibe a gyerekek is aktívan bekapcsolódtak. A kirándulás végén Segesváron ebédeltünk és onnan folytattuk tovább utunkat.

A kiránduláson összesen 44 személy, 12 család vett részt, akik közül páran megosztották gondolataikat:
„Először is hálát adok a Jóistennek, hogy segített ebben az időszakban véghez vinni elképzeléseinket… Tulajdonképpen már hagyománya van a nyárzáró kirándulásainknak, ez az ötödik „kirrucanásunk”, eleinte egy napos buszos kirándulás volt, de a tavaly bátrak lettünk és merészek, elmentünk Torockóra, az idén már természetes volt, naná, hogy megyünk.”

„Leírni nem lehet azt a hangulatot, azt átélni kell, ami a Pongrácz Szent István Tanulmányi Házban fogadott. Mintha hallanád a 18. században épült ferences templom és rendház folyosóin a nagyszakállú csuhás szerzetesek csoszogását…
A kert pompás színtér volt az esti meghitt beszélgetéseinknek. Végre anyukák és apukák együtt kibeszélhették magukat. Nagyokat kacagtunk, vidámak voltunk, a nagy öreg fák vigyáztak ránk, mintha átöleltek volna, mélyen hallgattak és bólogattak egyetértően. Egy kicsit elvonultunk a külvilágtól, hétköznapi problémáinktól, futástól, csuda jól éreztük magunkat. “

„Nekünk nagyon jól telt a kirándulás. Főleg, hogy az egész család apraja-nagyja jelen tudott lenni. Összeszokott csapat volt, akikkel jó kirándulni. Szép volt Gyulafehérvár, ahová újból elmennénk. A szállás is jó rusztikus volt, a kaja fantasztikus, nem ilyen ételre számítottunk, még a mi elemózsiánkból is hoztunk haza. A második nap vetekedett az elsővel, ahogy bementünk a kapun a kastély területére, olyan békesség, nyugodtság öntött el. Nekünk nagyon jól telt és várjuk a következőt, ha lesz.”

Az új helyek meglátogatása, felfedezése mellett a kirándulás egy lehetőséget nyújtott arra is, hogy a családok jobban megismerjék egymást. A kirándulás a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Siker-Ambrus Kft., a Country Bakery Prod és magánszemélyek támogatásával jött létre, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden kedves támogatónknak.

 

Zsombori Katalin, gyógypedagógus