Ha elmúlik karácsony…

Elmúlt a karácsony és mi szeretnénk megőrizni lelkünkben a karácsonyfa gyertyáinak fénye által sugárzott meghitt, békés családi ünnepi pillanatainkat

Az új év kezdetén mindenki próbálja felvenni az éves hajtás ritmusát, amikor még fülünkben cseng a karácsonyi énekek dallama: Ha elmúlik karácsony… És elgondolkodunk, hát igen, elmúlt a karácsony és mi szeretnénk megőrizni lelkünkben a karácsonyfa gyertyáinak fénye által sugárzott meghitt, békés családi ünnepi pillanatainkat.
Most én is visszanézek az elmúlt hónapra, decemberre, az ajándékozás, az öröm és a találkozások hónapjára. Azt látom, hogy a sok futásban igazán jó volt látni a karácsonyi programjaink során a mosolygós arcokat, hallani a gyerekek énekhangját, visszaemlékezni a Cikások szerepjátékára, együtt örülni idősekkel, gyerekekkel, családokkal a kapott ajándékoknak.
Decemberben Gyergyószárhegyen három nagyobb programunk volt.
A gyerekekkel úgy készültünk az ünnepre, hogy karácsonyi ajándéktárgyakat, karácsonyfadíszeket készítettünk a Kreatív Karácsony nevű program keretében. Összesen 56 gyerek vett részt ezen a programon a VIII. osztályos diákok és a Szent Ferenc Gyermekotthonban élő gyerekek közül és mindannyian nagy lelkesedéssel élték ki kreativitásukat.
A fiatalok mellett az idősebb korosztályra is gondoltunk: az idősek klubjában az idősek karácsonyát ünnepeltük. Közel 20 személy élvezhette a gyerekek és fiatalok előadásait a plébánia hittantermében. Nagy örömünkre a helyi polgármester is megtisztelt minket jelenlétével és köszöntő szavaival. Felléptek a Cikás gyerekek a betlehemes színdarabjukkal, akik magukkal hozták jókedvüket, fiatalos lendületüket. A Szent Ferenc Alapítványhoz járó gyerekek a három királyok történetével kedveskedtek nekünk. A helyi plébános szívmelengető szavakkal szólt a klubba járókhoz. Természetesen az ünnephez hozzátartozott az elmaradhatatlan ajándékozás is, amikor a gyerekek az idős személyeknek ajándékba egy-egy tábla csokoládét adtak, valamint az idősek átadhatták a gyerekeknek köszönetképpen a Caritas által biztosított cipősdobozokat, amelyekben remélhetőleg hasznos ajándékokra bukkantak a fiatalok. A végén egy kis agapéra került sor, amikor az idősek a fiatalokkal együtt elfogyaszthatták a süteményeket, közösen énekelhettek és a végén üdítővel enyhíthettek szomjúságukon.

A harmadik esemény az ajándékozás volt, amikor a családsegítő szolgálat otthonukban látogatta meg a családokat, ahol a gyerekeknek cipősdobozba csomagolt ajándékokat adott át, valamint élelemcsomagot kaptak a családok. Így összesen 68 gyerek kapott karácsonyi ajándékot és 12 család részesült élelemcsomagban. (Bartalis Kinga)