Ha november, akkor fókuszban a koraszülött kisgyerekek

November 17-én a Koraszülöttek Nemzetközi Világnapja alkalmából, a Caritas munkatársai  tartalmas, újszerű, és töltekező programokat szerveztek Székelyudvarhelyen a Szent Anna Fejlesztőközpontban, koraszülött kisgyereket nevelő családok számára. A programpontok megszervezésében és kivitelezésében a Lila.Pont Alapítvány munkatársai voltak segítségünkre, mint társszervezők.

A székelyudvarhelyi Caritas Korai nevelő és fejlesztőközpontja 2014-ben kezdeményezte először a korababák megünneplését. Ez az évről évre megrendezett program idénre már mozgalommá nőtte ki magát Udvarhelyen.

Idén új tevékenységgel bővült a programunk, első ilyen jellegű próbálkozásként november 15-én ingyenes szűrővizsgálatokat szerveztünk 0–6 év közötti kisgyerekeknek a Fejlesztőközpontban. Többnyire 3 év alatti gyerekek jelentkeztek a felmérésekre.  Segítségükre volt egy gyerekorvos, két gyógytornász és egy gyógypedagógus is.

A szülőktől és szakemberektől kapott visszajelzések azt igazolják, hogy szükséges a korababák fejlődésének nyomon követésére. Mindegyik szülő háláját fejezte ki, hogy élhetett ezzel a lehetőséggel: „Megnyugtató volt azt hallani, hogy minden rendben van a kisbabámmal. Persze kaptunk házi feladatot otthonra, hogy mire kell figyeljünk feltétlenül, hogyan tegyük hasra vagy tornalabdára, de azon kívül összességében nagyon jól vagyunk” – mondta nagy mosollyal egy 2 hónapos kislány anyukája mikor kijött a gyógytornásztól.

A gyerekorvos külön kihangsúlyozta a szülőknek, hogy a kisbabák fejlődésének nyomon követésében mennyire fontos szerepe van a gyerekneurológusnak, ezért jelezte is feléjük, hogy a továbbiakban egy ilyen konzultációra is jelentkezzenek be. Sajnos Székelyudvarhelyen nincs ilyen szakorvos, de elérhető Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön vagy Csíkszeredában. 

Visszajelzés egyik szakembertől, aki bekapcsolódott a szűrővizsgálatba:

Fantasztikus élmény, érzés volt. Örültem, hogy ilyen sok jelentkező volt, nagyon sok kérdéssel készültek, amire remélhetőleg megkapta mindenki a választ. Többen megerősítést szeretettek volna kapni, hogy rendben van a kisgyermek. Volt szülő, aki preventív jelleggel jött, mert úgy gondolta szuper lehetőség ez a szervezők jóvoltából és nem szabad elszalasztani. Én is így gondolom. Ez egy szuper lehetőség volt úgy a szülök, korababák számára, mint nekem, szakembernek. Köszönöm szépen, hogy részese lehettem ennek a napnak, megtiszteltetés volt.

A szűrővizsgálatokra bejelentkezett családok további programokon vehettek részt a hét folyamán. Pszichológus vezetésével egy kimondottan  szülőknek szóló találkozásra is meghívtuk a jelentkezőket, itt a korházi élményekről tapasztalatokról beszélgethettek szabadon, egy olyan közegben “ahol mindenki egy nyelven beszél”. 

Élménnyel gazdagodhattak a gyerekek is, ugyanis korosztály szerinti kiscsoportos vezetett foglalkozásokon vettek részt: 2–8 hónap közötti kicsiknek babamasszázs, 2–3 éveseknek ének-mondóka mozgásos aktivitás, majd a 6–7 éveseknek mesefeldolgozás mozgásos játékokkal kombinálva volt a terítéken.

A Koraszülöttek Világnapján a korházi segítőkről sem feledkeztek meg Székelyudvarhelyen: az újszülött osztály dolgozóinak vittek meglepetés tortát, köszönetet fejezve ki a korababák családjainak nevében. A hatalmas lila meglepetés tortát a Frieske Pan biztosította, akkorát készítettek, hogy biztosra jusson a takarítóknak, asszisztenseknek és orvosoknak is egyaránt. A koraszülő édesanyákra gondolva, kezdő csomagokat is ajándékoztak a caritasosok a korháznak, ami tartalmazott kisméretű babaruhákat, valamint 0-s méretű pelenkákat vásároltak, szintén a helyi önkormányzatnál megpályázott pénzforrásból. Érdekes tény, amit az újszülött osztály képviselőivel folytatott beszélgetést során tudtunk meg, hogy a 2020 tavaszán berobbanó Covid-19-es világjárvány okozta lezárásoknak köszönhetően jelentősen visszaestek a koraszülések.

November 17-én lila színekben pompázott a Városi Könyvtár és a Városháza épülete is, ugyanis a lila szín a szimbolúma a világnapnak. A hetedik alkalommal megszervezett program hiánypótlónak bizonyult, mindenképp folytatni szeretnék. A korábbi években megszokott záróeseményt, az érvényben lévő korlátozások végett, idén sem tudtuk megtartani, viszont többen is jelezték, gyerekek is, hogy nagyon hiányzik nekik.

A programot Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatta.

 

Pápay Kinga
központvezető