Háborgó tó: a kishitű lélek tükre

Lelki nap volt. Olyan, amibe bármi belefér: kérdés, gondolatmegosztás vagy az értelmezés csendes születése a hallgatásban. A csodálatos halfogás (Lk 5), A vihar lecsendesítése (Lk 8), Jézus a vízen jár (Mt 14), Jézus Tibériás tavánál (Jn 21), Péter vallomása (Mt 17) ezzel az öt bibliai történettel hangolta húsvétra ft. Szakács Endre címzetes esperes, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia kisegítő lelkésze a Teréz Anya idősek nappali foglalkoztató központját látogató szépkorúakat. Nem prédikált, csupán fölvillantotta egyedi olvasatát, miközben a Tibériás tavánál átélt élményeit is elmesélte.

Háborgó, meddő tó a történetek helyszíne, kishitű tanítványok, nagylelkű Jézus a szereplői. Olyan Mester tárul a szemünk elé, aki arra ösztönzi, buzdítja, kéri, és utasítja tanítványait: szálljanak bárkába, evezzenek a mélybe, vessék ki a hálót, hajózzanak a túlsó partra. Nem engedi, hogy átadják magukat a szárazföld nyugalmának, az édes, de terméketlen stagnálásnak. Ehelyett folyamatosan kihívások elé állítja őket.

A szárazföld megnyugtató, a tó bizonytalan. Közelében erős a szél, gerjedő hullámai viharosodásra hajlamosak. Nem tudni: mi van a mélyben, van-e valaki a látóhatár mögött. Könnyedén eluralkodnak a félelmek, pánikvihart kelt a bizonytalanság. A lélek is éhes, de képtelen halat fogni, hisz maga is halként vergődik a rettegés hálójában. Egyedül vagyok, nincs segítség a legszorosabb hurok a hálón. Aki hiszi, és vallja ezt, elveszik. De aki a bárkában alvó Jézus jelenlétének tudatára ébred, érzi Őt parton, hegyen, szívben, és hozzá fordul, megmenekül. Hallal telik hálója, gyomra, a hit nyugalmával lelke, örömmel tudata, bizalommal lába, amellyel járni fog a vízen, akárcsak Péter. Rálátása lesz életre, halálra és életfölöttiségre.

Egy lehetséges értelmezés. Pár nappal az esemény után született egyik résztvevőben. Sok más olvasat rajzolódott ki a jelenlévők mélázó szemében, amelyeket viszont a lelki nap újszerűsége, esetleg valamiféle szégyenérzet miatt nem mertek vagy akartak kimondani. De a lelki nap nem akkor ér véget, amikor elhúzzák a függönyt, és kitárják a terem ajtaját, hanem akkor, amikor mindent szépen elrendezett magában a lélek.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Boldog születésnapot>>>
Alzheimer Café A tünetek felismerésétől a kezelésig>>>
Támaszcsoport demenciával élők gondozói számára>>>
Támaszcsoport daganatos betegek számára>>>

Rólunk mondták:
Daganatos betegségek időskorban. Tabutéma? >>>
Kolozs megyei szépségek nyomában >>>
A demens emberek világában – Szerető kommunikáció >>>
Időskori lábdeformitások >>>
Helyes táplálkozás >>>
Az idősek világnapját ünnepelte a Caritas >>>
Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ – Színfoltot visznek az idősek mindennapjaiba >>>
Időskori demencia >>>
Cosma István és Szigyártó Adrienn a Marosvásárhelyi Rádió Jó reggelt, Erdély! műsorában >>>