Hálaünnep azért, hogy van emberem

 

A gyergyószéki beteggondozók ünnepe

„Uram, nincs emberem…” (Jn 5,7) A Bethesda fürdőben kétezer évvel ezelőtt elhangzott elkeseredett panasznál ma sem találhatunk keserűbbet. Hétköznapjaink és ünnepnapjaink tartalmát és értelmét kapcsolataink minősége hordozza. Sokkal inkább érvényes ez nehéz, kiszolgáltatott élethelyzeteinkben. A Gyulafehérvári Caritas három évtizede szövögeti intézményi hálóját Erdély-szerte, hogy felebarátaink egyre ritkábban kényszerüljenek erre az elkeseredett panaszra, emberre találjanak a bajban.

Istennek hála, jóakaróinknak, elkötelezett munkatársainknak köszönhetően, mára néhány százezerre tehető azok száma, akiknek a harmincéves Caritas az évek során kezet nyújtott, emberi-testvéri jelenlétet, mosolyt, támaszt ajándékozott. Kötetünkkel ennek emberi arcát, az egymással megosztott életet szeretnénk felvillantani és közel vinni az olvasóhoz: segítettekét és segítőkét egyaránt, belső megéléseiket, meggyőződéseiket, motivációjukat, a lényeget, ami a szemnek láthatatlan. Fogadják szeretettel és nyitottsággal!” – e szavakkal ajánlja Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című könyvet. A riportkötet a Gyulafehérvári Caritas és Verbum közös kiadásában látott napvilágot a szeretetszolgálat megalakulásának harminc éves évfordulójára. Ajándékként szánta a szervezet vezetősége a munkatársainak, segítőinek, ellátottjainak és klienseinek. Ajánlja továbbá mindenkinek, aki szívesen néz rá a Caritas emberarcára névtelen idősek, fogyatékossággal élők, szenvedélybetegek vagy éppen elhagyatottak tükrében.

Nem egy számokkal tűzdelt, kronologikus vonalat követő összefoglalója ez a harminc évnek, mégis a summázása: a harminc éves múlt eredménye az, hogy ma ilyen történeteknek lehetünk részesei.  Ajándék, hogy több, mint hatszáz Caritas-munkatárs lehet embere olyanoknak, akik úgy érzik, magukra maradtak, segítségre szorulnak, támaszt keresnek.

Ajándék érkezik

Az volt a terv, hogy a Caritas összes munkatársa meghívást kap a közös ünnepre, a gyulafehérvári székesegyházban találkoznak hálát adni az értelmes életért. A világjárvány áthúzta ezt a számítást, mint ahogy a régiókban tervezett, kisebb ünnepléseket sem lehetett megtartani. Így a kollégák nagy része közvetlen felettesétől kapja meg azt az ajándékpéldányt, mely ex-librisszel megszemélyesített, dr. Kovács Gergely érsek kézjegyével ellátott, és tartalmazza Márton András és Sajgó Balázs igazgatók köszönőlevelét is. Az otthoni beteggondozó szolgálathoz tartozókhoz Péter György szociomedikális ágazati igazgató szeretné eljuttatni a tiszteletpéldányokat. Már sikerült meglátogatnia a gyergyószentmiklósi és maroshévízi csapatot, és amennyire a várható szigorítások ebben nem akadályozzák, minden kis közösséghez ellátogat a Gyulafehérvári Caritas köszönetével és ajándékával.

Ünnepeljenek velünk!

Postán érkezett a Gyulafehérvári főegyházmegye minden lelkipásztorának egy-egy példány, és a plébánosokhoz szóló levélben volt Sajgó Balázs lelki igazgató felajánlása is: ha a főtisztelendő igényli, szívesen tartunk könyvbemutatót a templomban. Igénylik, mondhatjuk bátran, hiszen már sor került könyvbemutatóra – időrendi sorrend szerint – Libán, Sikaszó, Zeteváralja, Borszék, Korond, Remete településen. A további, már leszögezett helyszínek és időpontok:

November 8., 10,30 Gyergyószérhegy, plébániatemplom,

November 8., 18 óra Gyergyószentmiklós Szent István templom,

November 12., 11 óra Háromkút,

November 15., 17 óra Gyergyószentmiklós Munkás Szent József templom,

November 22., 9 és 10,30 órás szentmise Zsögöd.

A 200 oldalas, 32 írást tartalmazó kötet megvásárolható a Verbum webáruházában is 25 lejes áron.

Balázs Katalin