Hallássérültek Világnapja

Idén első alkalommal ünnepeltük Csíkszeredában a Hallássérültek Világnapját. A világnapi rendezvény házigazdái a Gyulafehérvári Caritas és a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetség Hargita megyei Fiókja.

A Hallássérültek Szövetség szórólapján szereplő Helen Keller idézet sokat elmond a kommunikációs nehézségeikről: „ A vakság elválaszt a dolgoktól, a siketség elválaszt az emberektől.”

Megnyitóbeszédében Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket segítő programjainak koordinátora arra kérte a hallgatókat, hogy gondolják végig, hogy éreznék magukat, ha mától olyan világban kellene élniük, ahol sem a nyelvet nem értik, írást sem ismerik, a hangjelzések helyett csak képekkel találkoznának. Milyen lenne a világ, ahol nincs vonatfütty, madárdal, fenyősusogás és patakcsörgedezés? És nem lenne megnyugtató zenehallgatás, és a filmek feliratozásától függ, érdemes-e bekapcsolni a tévét.

A rendezvény két társzervezője arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy hallássérült társaink sajátos nyelvi nehézségekkel küzdenek naponta, de ezek kellő mértékű toleranciával leküzdhetőek.
A világnapi rendezvény programjában szerepelt pantomim előadás, jelelő kórus, kézműves vásár.
A rendezvényt támogatta Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Váta Emese