HALLÓ, még mi is itt vagyunk!

Január 23.-án sorkerült a Teréz Anya Központban  a „HALLÓ, MÉG MI IS ITT VAGYUNK!“ – Idős személyek aktivizálása és reszocializálása”- projekt nyitóértekezletére.

Az öregedés egy olyan tény, ami ellen semmit nem tehetünk. Azt azonban hogy hogyan öregszünk, jelentős mértékben befolyásolhatjuk. Ez az időszak mindenki életében különbözőképpen zajlik – az idős kornak annyi színárnyalata van, ahány emberi lét! Ez azt jelenti, hogy mindenkinek egyénileg kell megtalálnia a képességek, a célok és a környezet lehetőségei közötti egyensúlyt.

Ez az a pont, ahol egy megfelelő tudással bíró segítő szakember, szociálpedagógus, pszichológus vagy szociális munkás segíthet abban, hogy a szépkorúak ne csak megérjék, de meg is élhessék a nekik járó minőségi életet. Ismerve  e fejlődési szakasz nehézségeit, krízishelyzeteit, mint például: a nyugdíjba vonulás, betegségek, a gyerekek–unokák távolléte, szeretett társ, barátok elhalálozása, elszigeteltség stb., olyan prevenciós, illetve már kialakult helyzeteket orvosló programokat dolgozhatnak ki, amelyek jelentős javulást eredményezhetnek.

A hét különböző, idősekkel foglalkozó központ (Maros megyei családsegítő szolgálat, Hargita megyei családsegítő, Kovászna megyei családsegítő, az Önkéntes program, Szt. Erzsébet Öregotthon, Szt. Klára Öregotthon és a Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központ) munkatársai megosztották egymással a korábbi évek tapasztalatait és  gyakorlati módszereket kerestek a meglévő programok fejlesztésére, az idősek aktivizálására. A tapasztalatok megosztása, a beszélgetések hozzájárultak ahhoz, hogy újult erővel és rengeteg új ötlettel folytathassuk munkásságunkat.

Köszönjük  mindenkinek a részvételt!
(Ceu Csilla)