Háromszéki helyzetkép

Kovászna megyében a szervezet felfüggesztette a csoportos tevékenységek szervezését és lebonyolítását, így szünetelnek a foglalkozások a nappali központokban. Ennek értelmében nem tartják meg a gyerekeknek és a szülőknek szóló személyes találkozásokat az Ozsdolai Nappali Központban, az Őrkői Nappali Központban, ugyanígy elmaradnak Zabolán a gyermekcsoportokban zajló és a közösségi tevékenységek.

Mindezek ellenére a szervezet munkatársai nem szakítják meg a kapcsolatot az ellátottakkal, áttértek az online és telefonos kapcsolattartásra minden olyan program keretében, ahol erre szükség és lehetőség van. Például telefonon zajlik a zabolai közösségfejlesztő tevékenység, illetve a konzultációs és tanácsadó központ is telefonos szolgáltatásokat nyújt a gondozásában lévő családoknak.

Sepsiszentgyörgyön a Caritas munkatársai szoros együttműködésben dolgoznak a Polgármesteri Hivatal Szociális Támogatási Igazgatóságával, a gyerekeknek szóló tevékenységek helyett az utóbbi időben a hangsúlyt a közösség tájékoztatásra fordították. A szervezet munkatársai az Őrkő negyedben ismertették a közösség tagjaival, hogy melyek azok az előírások, amelyeket fontos betartani a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kérésére több munkatárs és önkéntes is vállalta, hogy szükség esetén segítenek az arra rászorulókon például élelmiszerek kihordásában. Így közösen a városban működő civil szervezetekkel és a vállalkozókkal, a Caritas is részt vesz abban a programban, amelynek keretében azoknak a sepsiszentgyörgyi idős személyeknek, akik nem tudják elhagyni az otthonukat alapélelmiszereket és higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat szállítanak házhoz.

Míg szünetelnek a csoportos tevékenységek és a munkatársak főként adminisztratív munkát folytatnak, addig Kovászna megyében továbbra is működik az otthoni beteggondozás, ellátják az időseket és a betegeket. A munkatársak elővigyázatosak, ahogy korábban is, most is kesztyűben és maszkban látják el a feladatokat, a fertőtlenítésre pedig kiemelten odafigyelnek. Kovászna megyében több, mint 500 ellátott személy szerepel a nyilvántartásban, az ápolók most még inkább odafigyelnek az ellátottak, a családtagok és saját maguk egészségére. A teljesen kiszolgáltatott betegekre koncentrálunk, azokban a háztartásokban, ahová otthonmaradásra kényszerültek a hozzátartozók és el tudják látni a betegeiket oda nem járunk ki, az új esetek vállalása is a rendelkezésre álló kapacitásunk függvényében lehetséges.

Kapcsolódó oldalak:

Általános helyzetkép >>>
Csíkszéki helyzetkép >>>
Gyergyószéki helyzetkép >>>
Udvarhelyszéki helyzetkép >>>
Marosszéki helyzetkép >>>
Dél-Erdélyi helyzetkép >>>