Határon átívelő képzés önkénteseknek

November 14–16. között önkéntes képzést tartottak Veszprémben a Gyulafehérvári Caritas és a magyarországi Katolikus Karitász által indított együttműködési program keretében

Elkötelezett, lelkes, a csoportjuk koordinálását is felvállaló önkéntesek képzését indította el az az együttműködési program, amely a Gyulafehérvári Caritas és a magyarországi  Katolikus Karitász között jött létre az önkéntesség előmozdításának érdekében.
November 14–16. között Veszprémben került sor az első LECSÓ (LEendő CSOportvezetők) képzésre, ahol önkéntes csoportok koordinátorai, lelkes tagjai vettek részt a programon. A résztvevők interaktív módon sajátították el azokat az ismereteket, amelyek az önkéntes csoportok jobb működését segíthetik a hétköznapokban, és ami által hatékonyabbá tehetik munkájukat  a rászorulók segítése során. Téma volt a Caritas-lelkiség, a szeretetszolgálat, a Caritas-csoport megalakulásának, működésének formái, a csoportban betöltött különböző szerepek és folyamatok. A második nap kerültek sorra a nehezebb, több figyelmet igénylő témák, mint a projektek, a pályázatok, a költségvetés és az adományszerzés. A program zárónapján az önkéntességről mint értékről osztották meg gondolataikat a résztvevők, majd az önkéntes szervezés folyamatáról és a toborzásról esett szó. A program zárása előtt az önkéntesek megosztották nehézségeiket és közösen gondolkodtak arról, mi segítené őket munkájukban.
A trénerek, a képzés vezetői – Bucskoné Lehota Ágota és Farkas Márta a Szegedi Karitász munkatársai, valamint Ludescher László a Gyulafehérvári Caritas részéről – a sok ismeretanyagot tartalmazó programot úgy építették fel, hogy a résztvevők saját tapasztalataikon keresztül sajátítsák el azokat. Gyakorlati feladatok, szituációs és szerepjátékok segítségével adták át tudásukat és tapasztalataikat. A képzésen résztvevők azonban nem csak új ismeretekkel gazdagodtak a hétvége során, hiszen a közös imák, a szentmise, a hálaadás, a közös játékok és a nagy nevetések lelki feltöltődésüket is szolgálták.
A képzésen résztvevők jelenléte és lelkesedése tanuság volt arról, hogy az önkéntesen végzett munka sok örömet vihet azok életébe, akik jószívvel adnak, akik segítenek azokon, akik rászorulnak, és akik szeretik azokat is, akiket már senki sem mer szeretni. Hangsúlyozták a közösség értékét és erejét, azok jelenlétét, akikkel együtt dolgoznak és Isten szeretetét, amellyel más emberek arcán találkoznak.
A veszprémi önkéntes képzés csak a kezdet volt, a szervezők reményei szerint az együttműködés folytatódik és 2009 tavaszán Erdélyben kerül sor a következő LECSÓ képzésre erdélyi, lelkes önkéntesek számára. (Molnár Judit)