Hatékony együttműködés az idén is

Közel kétmillió lejjel támogatja idén a Gyulafehérvári Caritas programjait Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

Az immár hagyományossá vált, Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas közötti együttműködésről szóló sajtótájékoztatóra került sor június 28-án a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megye Tanács részéről jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója, a Gyulafehérvári Caritas részéről Péter György a szervezet szociomedikális ágazatának igazgatója, Ludescher László a szociális gondozás ágazatának igazgatója, valamint Bálint Lajos Lóránt régiós képviselő, a csíkszeredai Szent Ágoston nappali foglalkoztató központ vezetője.

„Jelenleg tizenkilenc államilag elismert, engedélyeztett szociális szolgáltatást működtetünk Hargita megyében, ez közel kétezer ellátott személyt jelent. Nagyon szerteágazó a szolgáltatásaink palettája, tehát a várandósságtól, kisgyermekkortól egészen az időskorban lévőkig próbáljuk felkarolni a bajban, vagy hátrányos helyzetben küszködő személyeket. Az utóbbi időben arra törekedtünk, hogy hangsúlyosabban legyünk jelen a vidéki környezetben, ott, ahol a legkevesebb szociális szolgáltatás van. Kiemelnék egy olyan települést, mint Zetelaka, ahol úgy érzem egy egész palettát sikerült létrehozni a szociális szolgáltatásainknak. Nagyon ritka, hogy egy civil szervezet egy településen ilyen sok szolgáltatást tudjon nyújtani közösen az önkormányzattal, a megyei tanács támogatásával” – emelte ki Ludescher László. A fontosabb megvalósítások közül kiemelte, hogy létrejött hat Biztos kezdet ház, amely Hargita megyében norvég alapú finanszírozásnak köszönhetően valósult meg Gyergyóalfaluban, Gyergyóremetén, Oroszhegyen, Zetelakán, Korondon és Székelyudvarhelyen.

A július 3-8 között megrendezésre kerülő önkéntes tábor kapcsán megjegyezte: „egy héten keresztül közel hetven fiatal fog önkéntes munkát végezni Gyergyószárhegyen. A táborban kiemelt szerepet kap az idősekkel való foglalkozás, előadások keretében a fiatalokat arra érzékenyítjük, hogyan kell egy időssel bánni, és értéknek tekinteni őt.”

Péter György ágazati igazgató az elmúlt időszak egyik legfontosabb megvalósítását ismertette: sikerült az összes Hargita megyei bentfekvő intézményeket fotovoltaikus rendszerrel ellátni. Az idősotthonokban nagyon hosszú a várólista, ezért is fontos a plusz szolgáltatások létrehozása, megelőzve amennyire lehet azt, hogy intézménybe kerüljenek az idősek. „Időseknek létrehozandó szolgáltatásokra volt pályázati kiírás, országos szinten 64 finanszírozási szerződést írtak alá, ebből 24 Hargita megyében van. Ebből a 24-ből pedig 11-et a Gyulafehérvári Caritas projektje, időseknek hozunk létre szolgáltatásokat különböző településeken: otthoni gondozás bővítése, közösségi szolgáltatások, nappali központok, szociális konyha, meleg étel időseknek. Az egyik ilyen település, ahol ezek közül több szolgáltatás kerül megvalósításra az Csíkszentdomokos, a helyi önkormányzattal közösen, de ugyanakkor van projektünk az alcsíki régióban, Madarason, Székelykeresztúron, a Gyimesekben. Nagyon sok önkormányzattal készítünk még közösen projekteket, úgy gondolom, hogy az elkövetkezendőkben is tudunk majd pozitív dolgokról beszámolni az idősek ellátása területén” – összegezte az igazgató.

A Hargita Megye Tanácsa a Gyulafehérvári Caritas kilenc tevékenységét támogatja: korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató program, otthoni beteggondozás, Szent Erzsébet idősek otthona és a fogyatékkal élő felnőttek nappali foglalkoztatója Gyergyószentmiklósón, Szent Kamill védett otthon fogyatékkal élő felnőtteknek, falugondnokság, komplex gyerek és ifjúsági programok, önkéntes program, közösségi szociális szolgáltatás időseknek. A támogatás értéke 1 947 888 lej.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy mennyire tudunk foglalkozni azokkal, akik erre rászorulnak. A szociális munka nem könnyű, de kiteljesedés, szeretet ad, a családok segítését, jó példa minden téren. A megyei tanács részéről az erre a területre fordított pénz sokszorosan megtérül a Caritas több éves tapasztalatának köszönhetően, olyan szolgáltatásaink is vannak, amelyek egyedülállóak az országban. Ezek eredményeként jó megöregedni Hargita megyében, biztonságos, családbarát megyét építünk, amelyek a hazatelepedésre is egyre többeknek lehetőséget adnak. Mindez köszönhető a hatékony együttműködésnek, és folytatjuk a közös munkát!” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 

Kapcsolódók:

Megvalósítások és fejlesztési tervek (2022.07.26) >>>
Eredményes együttműködés 2021-ben is (2021.12.13.)>>>
20 éves együttműködés a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa között (2021.07.26.)>>>
19 éves együttműködés a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa között (2020.09.22.)>>>
Egy megalapozott együttműködés eredménye (2019.12.16.)>>>
Nagykorúvá érett a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködés (2019.10.24.)>>>
A stratégiai partnerségen túlmenően (2018.12.19.)>>>
17 éve aktív partnerség a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa között (2018.09.26.)>>>
16 éves partnerség a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa között (2017.06.27.)>>>
Idén is eredményes együttműködés (2016.12.06.)>>>
Folytatódik a partnerség a Caritas és Hargita Megye Tanácsa között (2016.05.23.)>>>
Összegez az Otthoni Beteggondozó Szolgálat (2014.11.28)>>>
Idén is partnerünk Hargita Megye Tanácsa (2014.07.23.)>>>
Több mint stratégiai partner (2013.12.05.)>>>
Támogatás Hargita megyében (2013.07.25.)>>>
Eredményes otthongondozási együttműködés (2012.11.29.)>>>
Kelet-Európában egyedülálló otthoni gondozási hálózat (2011.06.08.)>>>
Otthoni gondozói hálózat Hargita megyében (2008.12.17.)>>>