Hogyan éljük túl a rákot?

Figyelemfelkeltő napot szerveztek Székelyudvarhelyen a daganatos betegekért

Május 12-én első alkalommal szervezett figyelemfelkető napot a Gyulafehérvári Caritas Székelyudvarhelyen, amely során a daganatos megbetegedésekre hívták fel a figyelmet. Mint ahogyan a rendezvény egyik mottója is mondja„ A rák legyőzése nem csak orvosi feladat”, a figyelemfelkeltő nap célja volt, hogy ráébressze az egészségeseket és betegeket egyaránt arra, hogy fontos emberileg, lelkileg egymás mellett állni és támogatni a rászorulókat. Az ötlet szülőanyja, a Caritas által kezdeményezett, már egy éve működő Daganatos Betegek Támogatócsoportja.
A nap első mozzanata közös sétával kezdődött. A Caritas székháza előtt a résztvevők megírták üzeneteiket a daganatos betegségben eltávozott szeretteiknek, majd ezeket a színes cetliket, színes léggömbökre erősítették. A közös séta után, kört alkottak a polgármesteri hivatal előtt, ahol közös ima és megemlékezés után útjukra engedték a léggömböket a címzettekhez. Ez a volt a rendezvény leglátványosabb pillanata felnőttek, gyerekek számára egyaránt.
A délután további részében előadások zajlottak, amelyeket orvosok tartottak különböző területekről, amelyek a daganatos betegségek szempontjából veszélyeztetettek. Meghívottak voltak: dr. Kovács Tibor nőgyógyász, Pálfi Kinga pszichológus, dr. Szabó József urológus, dr. Bíró Ibolya bőrgyógyász, dr. Csiki Csongor onkológus, dr. Balázs Petz Boglárka, akinek sikerült meggyógyulnia a rákból.
 
Néhány részvevő vallomásaiból:
„Édesanyám tavaly márciusban halt meg daganatos betegségben. Úgy gondolom, hogy ez egy megfelelő alkalom volt arra, hogy újból kapcsolatot teremtsek vele. Öcsém, aki nem tudott eljönni, elküldte az üzenetét, amelyet színes lufira kötve küldtünk édesanyánknak.”
 
„Az elküldött lufi fennakadt a fán. A kisgyermek már majdnem sírt, hogy üzenete nem ért célba, de akkor hirtelen elindult, a gyerek szerettei azzal magyarázván, hogy az eltávozott akarta olvasni az üzenetet.”
 
Köszönjük Székelyudvarhely önkormányzatának anyagi és erkölcsi támogatását, nagymértékben hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.
Találkozunk 2013-ben! (Mateiu Katalin, Bíró Ildikó)