Hogyan készül az őrangyalok pityókástokánya?

A Gyulafehérvári Caritas szeptember/Szent Mihály havában, az Őrangyal Program résztvevőinek egy nyárzáró és őszkezdő együttlétet készített elő.

Ezen az alkalmon kimentünk a „természet lágy ölébe” és közös munkával finom eledelt készítettünk magunknak és vendégeink számára. A négy vidéki településen, Kászonaltízen, Csíkszentsimonban, Csikszentdomokoson, Gyimesfelsőlokon, összesen 91 résztvevő örvendett egymás társaságának.

A célunk az volt, hogy fogyatékkal élő társainknak lehetőséget adjunk a kirándulásra együtt az ép társaikkal. Hála Istennek vannak, akik kirándulnak, meg tudják ismerni a környezetüket, de vannak olyan személyek is, akiknek erre nincs lehetőségük.

Kászonaltízen a Szent Katalin Ház adott helyszínt a kirándulásunknak. Külön köszönet Kedves Szabolcs nevelőnek, aki nyitottságával és eddig rejtett szakácsi képességeivel lehetővé tette, hogy jól érezzük magunkat. Az édesanyákkal, nevelőkkel, gyermekekkel és önkénteseinkkel előkészítettük a pityókástokányhoz valókat. Az előkészítés után a gyermekekkel a szabadban játszottunk és az ügyes édesanyák, meg a „szakácsunk” finomra készítették az eledelünket. Játszottunk közösségi és csapatjátékokat is, amelyekben élvezettel vettek részt az apró palánták, viszont ők is mutattak nekünk új játékokat, mi is tanultunk tőlük. Megragadta a figyelmem, hogy a nagyobb gyermekek, már kamaszkorúak, ügyesen figyelnek és eligazítják kisebb társaikat. Azt viszont el kell, ismerjem, hogy nagyon fürge őrangyalok voltak, mert önkénteseinkkel együtt jól eső fáradtsággal tértünk haza.

Csíkszentsimonba a nagy futballpálya adott helyszínt az együttlétnek. Ezen az alkalmon a bográcskészítés mellett lazító és feltöltő beszélgetések alakultak ki a felnőttek körében, de nem akárhogy… Egymástól nem távol voltak a férfiak és a nők „csoportja”, később közösen osztották meg életük dolgait. Nehéz szavakat találni, hogy milyen hangulat is volt ott, mert nem pletykáltunk, nem meséltünk „sztorikat”, hanem egy bizalmi légkörben, nyitott és őszinte önmegnyilvánulások voltak. Ahol „csak úgy ott lenni” érdemes és jó volt. Ez a jó légkör új ötletek adott az őrangyalok közös együttléteire. Ilyen például a csíkszentsimoni őszi vásáron való részvétel és a Szent Gellért Alapítvány által szervezett szüreti bálra való elutazás.

A fiatalok, most is bizonyították aktivitásukat, kihasználva a teret csapatépítő és étvágygerjesztő játékokat játszottunk. J

Köszönet jár a Csíkszentsimoni Polgármesteri Hivatal támogatásáért és Kopi Zita állhatatos segítőkészségéért.

Gyimesfelsőlokon Galaci Beáta udvarát honfoglaltuk le, amit nagyon köszönünk neki és családjának. A csapat apraja-nagyja örömmel segített a pityókatokány készítésébe, még akkor is, ha hagymabarátunk könnyeket csalt a szemükbe. Itt is játszottunk jó étvágygerjesztő játékokat, de előbb meghallgattuk, hogy ki milyen szép vagy kevésbé szép élményeket gyűjtött a nyáron. Vass Nimród plébános is megörvendeztetett jelenlétével, akitől szentképeket is kaptunk ajándékba. Köszönjük szépen! Aztán egy kis eső is beköszöntött az együttlétbe. Ezért hamar bemenekültünk a házba, ahol minden talpalatnyi helyen valaki ült és majszolta az ízletes, közösen készített pityókatokányt.

Csíkszentdomokoson a Segítő Nővérek adtak helyet a főzésnek és együttlétnek, Köszönjük szépen a cselekvő segítőkészséget! Ezen az alkalmon egy jó vegyes csapat verődött össze, voltak gyermekek, fiatalok, felnőttek, édesanyák, tanítók, iskolaigazgató, aligazgató, tisztelendő, a beteggondozásban dolgozó kolléganőink, fogyatékkal élők és barátaik. Azt gondolhatnánk, hogy mit is tudtunk csinálni így együtt? Úgy érzem, hogy ott elsősorban mindenki Ember volt, egymás társaságában akartunk lenni. Figyeltünk egymásra és szórakoztattuk egymást. A főzés, játékok mellett termékeny beszélgetéseink is voltak, ahol jó ötleteket gyűjtöttünk a következő Őrangyal programokra. Köszönöm szépen mindenki jelenlétét, jól esett a részvétel!
Az Őrangyal program résztvevői mosollyal és a viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól.

Márton Melinda – Fogyatékkal Élőket Támogató Szolgálat