Hogyan kommunikálunk családtagjainkkal?

A Gyulafehérvári Caritas szombaton, szeptember 2o-án, második alkalommal szervezett Családi napot Csíkszeredában a Petőfi utcai Caritas központban.

Mennyire fontos a kommunikáció a családon belül? Kommunikálunk-e eleget szüleinkkel, nagyszüleinkkel, gyerekeinkkel? Naponta mennyi időt kommunikálnak egymással a családtagok? Tudunk javítani egymásra figyelő, nyitott kommunikációnkon, amikor konfliktus alakul ki a családon belül? Tudunk-e hallgatni és meghallgatni a családi konfliktusaink közepette? Mennyire őszintén kommunikálunk a családtagjainkkal? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a hétvégén megszervezett Csíkszeredai Családi Nap résztvevői és meghívott előadói.

A hivatalos megnyitót követően összerázó, jégtörő játékokon keresztül ismerkedhettek egymással a rendezvényen részt vevő családok. Majd a délelőtti foglalkozásokon kicsik és nagyok is külön dolgoztak. Míg a legkisebbeknek két pedagógus tartott fejlesztő foglalkozást, addig a fiatalok Bálint Istvánnal, a Szent Ágoston plébánia segédlelkészével beszélgettek arról, hogy hol a helyük és a szerepük a családjaikban. A szülőknek Urbán Erik ferences testvér (OFM) tartott műhelymunkát A szerető kommunikáció a családban címmel.

Míg tartott a délelőtti tematikus program, addig az udvaron egy nagy üstben rotyogott a pityókástokány. Az ebédszünetben mindenki jóllakott, majd ezt követően családi vetélkedőkre került sor, melynek keretében együtt játszottak a gyerekek a szüleikkel. A jó hangulatú ügyességi játékokon elismerő szavakat kellett kirakni, egymásnak ajándékokat kellett csomagoljanak és a családtagok bekötött szemmel egymást meg kellett találják.

Az ügyességi vetélkedők végén, a rendezvényen részt vevő családok emléklapban részesültek, és megígérték, hogy a jövőben is szívesen részt vesznek a programon.

A rendezvény zárómomentuma a szentmise volt, melyet Sárközy Sándor lelkész celebrált. A piarista atya prédikációjában gyerekeket és szüleiket megragadó módon mutatta be a családtagok egymáshoz való viszonyulását, hogy különböző életszakaszokban milyennek látják a szülők saját gyerekeiket és a gyerekek a szüleiket.

A Családi Napot Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatta.

Péter Szabolcs – Családsegítő Szolgálat