Hogyan látják a gyerekek a bántalmazást? Kérdőív 13-17 éves fiatalok véleményének megismerésére

A gyerekek bántalmazásáról legtöbbször a család vagy az iskola vonatkozásában beszélünk, pedig a gyerekek könnyen kerülnek bántó vagy erőszakos helyzetekbe máshol is – például a sportpályán, a bevásárlóközpontban, a lépcsőházban, buszon, nyilvános mosdóban, orvosi vizsgálóban vagy a parkban.


People photo created by 8photo – www.freepik.com

Mitől függ, hogy a bántalmazási helyzetekben hogyan reagálnak a gyerekek? Továbbmennek, mintha mi sem történt volna? Felvállalják és konfrontálódnak? Elmondják másoknak? Kikre számíthatnak ilyen helyzetekben?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetésével a Gyulafehérvári Caritas online felmérést indít a 13-17 éves fiatalok véleményének megismerésére. A Te hogy látod? felmérés célja, hogy felmérje, hogyan érdemes támogatni ebben a közösségeket, milyen megerősítésre van szüksége a szülőknek, szakembereknek, gyerekeknek ahhoz, hogy tudatosan és kevésbé védtelenül nézzenek szembe ezekkel a helyzetekkel.

Az erőszakmentes gyermekkor azon is múlik, hogy mennyire biztonságos az a közösség, ahol a gyerekek felnőnek. Észreveszi-e, elfogadhatónak tekinti-e az erőszakot, milyen információt és érzelmi támogatást nyújt a gyerekeknek, és a közösség aktív résztvevőjeként, alakítójaként gondol-e rájuk az erőszakkal szembeni küzdelemben. A felnőttek erőszakhoz való viszonyát vizsgáló kérdőív, és egy település életét vizsgáló fókuszcsoportos kutatás mellett a Te hogy látod? kérdőívek lehetővé teszik, hogy a gyerekek véleményét is figyelembe vegyük a témában.

A felmérés 2021. május 15. – június 30. között zajlik. A kutatás adatfelvétele névtelenül történik, így a résztvevő gyerekek nem beazonosíthatóak. A felmérés három kérdőívből áll: az elsőben és a másodikban azonos helyzetekkel, de más kérdésekkel találkoznak a gyerekek. A kérdések a tájékoztatás és a környezet szerepét, illetve az észlelt társas támogatottságot vizsgálják.

  1. kérdőív: Beleállsz?
  2. kérdőív: Elmesélnéd?
  3. kérdőív: Kikre számíthatsz?

A kutatás nemzetközi együttműködésben, 5 országban zajlik (Albánia, Magyarország, Moldova, Románia, Szlovákia). A kutatást és az eredmények alapján a közösségek megerősítésére készült szakmai javaslatot Gyulafehérvári Caritas weboldalán tesszük közzé 2021 végén.

A Te hogy látod? felmérés adatkezelési tájékoztatója ITT ÉRHETŐ EL.

Kapcsolódó:
Egy pofon még nem a világ? – Felmérés a bántalmazás társadalmi elfogadottságáról
A felmérés magyarországi eredményei
A felmérés romániai eredményei
„Engem is vertek, s rendes ember lett belőlem” – beszélgetés a bántalmazásról Simó Irmával
„Ezek a gyerekek félnek az apjuktól” – beszélgetés Kedves Ritával a szenvedélybetegségről és a bántalmazásról
Miért van szükség a gyermekvédelmi irányelvek megfogalmazására? – beszélgetés Cristea Mihaelával