Hírek

Marosszék

Tájékozódjunk a városban!

Udvarhelyszék

Suliba járni megéri! Tanévzáró zsetonvásár

Heti útravaló, évközi 12. hét

Egy hegymászó kitűzte magának egy nagyon magas hegycsúcs meghódításának célját. Miután kellőképpen előkészült, elindult egyedül, hiszen a dicsőséget saját magának szerette volna kivívni. Hajnalban el is kezdte a hegymászást. Egész nap mászott, és ahelyett, hogy alkalmas helyen és időben éjjeli sátrát elkészítette volna, folytatta a mászást, mindaddig, amíg sűrű sötétség nem borult rá. Csak néhány méter választotta el a csúcstól, amikor megcsúszott és nagy gyorsasággal zuhanni kezdett. Érezte a halál közelségét, el is veszítette kis időre eszméletét, és egyszer csak az őt keményen tartó kötél szorítását érezte, ahogyan lóg a teste a levegőben.… Leállt a zuhanás, csak a kötél tartotta. Ekkor segítségért kiáltott: van itt valaki? Rövid időn belül hangot hallott: igen, itt vagyok, mindig is Veled voltam és segítenék is Neked, ha engednéd. Bármit megteszek – fogadkozott a veszélybe került ember. Ekkor a hang ismét megszólalt: rendben, csak annyit kell tenned, hogy vágd el a kötelet, amelyik fogva tart. Emberünk újra kiáltott: van még itt valaki?....

Gyergyószék

Gedeon szalon az idősek otthonában

Marosszék

Elmarad az esemény Marosvásárhelyen

Összes régió

Szabadulni vágyom

Gyergyószék

Ellenállásból győzelem, élményből alkotás

Heti útravaló, évközi 11. hét

„Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan...” (Mk 4,26-27)
Amikor időnként szomorúságot érzek emberek miatt, akikről azt gondolom, hogy távol vannak Istentől, akkor eszembe jut az a sok ember, akikről korábban már feltételeztem hasonlót, aztán egy jó beszélgetésből kiderült, mekkorát tévedtem. Sokkal közelebb vannak Istenhez, mint ahogy azt gondoltam...
Igen, az isteni mag minden emberben ott van, és sok emberben növekszik rejtetten, láthatatlanul. Isten minden olyan ember lelkében növeli a magot, aki közreműködik Vele a csendben. Az igazi növekedés ugyanis nem csap zajt, hanem a csendben történik. Segíthetnek ugyan a közösségi tevékenységek, képzések és rendezvények, de a lényeg az isteni Magvető és a közöttem levő kapcsolatban van.
Ez a kapcsolat pedig Csendben épül és szépül.

Udvarhelyszék

Franz Kett pedagógia képzés Székelyudvarhelyen

Heti útravaló, évközi 10. hét

Sokan ültek körülötte, szóltak neki: „Anyád és testvéreid kint vannak, és keresnek.” Így válaszolt: „Ki az én anyám és kik az én testvéreim?”Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, s csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és testvéreim! Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.” (Mk 3,32-35)
Bizonyára ismerős az az érdekes és humoros mondás, hogy amikor átjutunk a másik világba, három dolgon fogunk meglepődni: az egyik az, hogy olyanokat látunk Isten közelében, akikről nem is gondoltuk volna. A másik, hogy – akikről azt gondoltuk, hogy ott vannak, azok nincsenek ott. S a harmadik: legnagyobb meglepődésünkre, mi is ott vagyunk. :)
Komolyra fordítva a szót és anélkül, hogy valakit is elítélnénk, különféle emberek jelenhetnek meg lelki szemeink előtt:
- olyanok, akik sokat beszélnek Istenről, áradoznak Róla, templomba járnak rendszeresen, de közben másokról is szívesen beszélnek – és nem feltétlenül jót. Röviden: sokat pletykálkodnak...

Udvarhelyszék

Minden gyerek szereti a pizzát!

Háromszék

GyermeknapON Ozsdolán

Gyergyószék

Segítő szakemberek néztek a pohár fenekére, és mindarra, ami emögött van

Összes régió

Szolgáltatásfejlesztés facilitálással

Heti útravaló, Szentháromság hete

A Szentháromság hittitkán elmélkedve, a tengerben úszó osztriga példája jut eszembe. Ha ez az élőlény egy kicsit kinyílik, az óceán egy kicsit beléhatol. Ha jobban kinyílik, az óceán jobban belé hatol. Ha teljesen kinyílik, az óceán egészen elárasztja, betölti. Mondhatjuk azt, hogy az osztriga tartalmazza az óceánt? Természetesen nem. Sokkal inkább az óceán tartalmazza és tölti be őt.
A keresztény hit két, egymásnak látszólag ellentmondó igazságot hirdet: olyan Istent, aki annyira felettünk áll, hogy megragadhatatlan számunkra, és olyan Istent, akit láthatunk, megérinthetünk, átölelhetünk.
A Szentháromság titka is erre utal: Isten, mint szerető Atyánk kormányozza és gondját viseli a világmindenségnek. Ezt így tanultuk, ez igaz is, de ez túlságosan általános. Fiának, Jézus Krisztusnak megtestesülése által egészen közel jön: embertől emberig megy.
Az emberség azonban véges. Ezért jön a Szentlélek, Aki „érthetővé” teszi számunkra ...