Önkénteskedj!

A Gyulafehérvári Caritas munkáját 1990-től, a kezdetektől fogva segítik önkéntesek. Az évek folyamán felismertük, hogy az önkéntesek fontos erőforrásai szervezetünknek, az intézményi háttér és a tevékenységek bővülésével egyidőben azonban nyilvánvalóvá lett, hogy nem elégséges az az informális háló számukra, amelyben dolgoznak. Szükségszerűvé vált egy, sajátosan az önkéntesekre, az önkéntes munkára irányuló gondolkodás és építkezés elkezdése. Ennek következményeként 2007-ben megszületett a szervezet hosszú távú önkéntes stratégiája, jelenleg négy regionális és egy egyházmegyei koordinátor dolgozik a programban. A koordinátorok összefogják a helyi önkénteseket, képezik, felkészítik őket a tevékenységekre, megszervezik a különböző programokat, valamint kísérik az önkéntesek munkáját. Ily módon törekszik szervezetünk intézményes kereteket és szakmai hátteret biztosítani önkéntesei munkájához.

Az önkéntes program honlapja itt érhető el.

Az önkénteskedésnek sok szerethető oldala van. Az önkénteskedés által próbára tudjuk tenni magunkat, új képességeket szerezhetünk és sok új emberrel ismerkedhetünk meg. Minden ember biztosan más dologért szeret önkénteskedni… Én azért, mert segít meglátni azt, hogy akár egy kis segítséggel is óriási dolgokat/változásokat lehet elérni. Új emberek barátságát találom meg, tapasztalatot szerezhetek több témakörben, és nem utolsó sorban segíthetek betegeken, hajléktalanokon, árvákon és hátrányosabb helyzetű embereken is. Végezetül, az elismerés, amit kapok… azok a hálálkodó szavak, az örömtől könnyező szemek és a tudat, hogy egy embertársamon tudtam segíteni… leírhatatlan érzés.
Dávit Barbara, önkéntes