Húsvéti ajándékozás: lakásból otthont

Komoly vitát szült 13 fiatalnak a szívélyes jótette: napok óta nem sikerül eldönteni, hogy az életre szóló ajándék az ajándékozókat, vagy az ajándékozottat teszi boldogabbá.

Alig egy tucatnyi kis csapat az összefogás magasiskolájáról tett őszinte bizonyságot, amikor egy szerény körülmények között élő, mozgásában korlátozott idősödő hölgy házát alakította át, mindössze huszonnégy óra alatt. Mindezt meglepetésként, miközben a hölgyet apró kis huncutsággal egy napra elköltöztették otthonról.

Nap mint nap elrobognak előttünk a Caritas feliratú fehér/piros autók, utasaik pedig mérhetetlen szociális érzékenységgel rendelkező személyek. Járják a napi utat a segítségre szoruló betegek között: ápolják testüket és lelküket. És amikor hazatérnek, akkor is azon jár az eszük, hogyan lehetne a számukra oly kedves emberek életminőségén javítani. Íme a példa, nem kell egyéb, csak akarat és jó szándék. A többi az jön magától.
A Caritas-os lányok Éva néni életkörülményeit látva döntötték el: javítani fognak ezen. Eleinte csak egy-egy függöny és sötétítő volt a terv, aztán egy teljes mértékű lakás átalakítás lett a végeredmény.
A beteggondozást szívvel lélekkel intéző nő baráti társasága nem ismeretlen az olvasók számára: ők voltak a kezdeményezői a városba bevezető Gyilkostó sugárút kitakarításának. A takarítás után nem álltak le pihenni: röpke 24 óra leforgása alatt egy nagyon szerény lakást gyönyörű, kedves otthonná alakítottak át. Éva néninek azt mondták, a penész elleni spray annyira erős, hogy egy napig ki kell költöznie a lakásból, hogy ne ártson meg neki a szer belélegzése. Ezalatt történt az átalakítás, A-tól Z-ig.
Az ablakok, ajtók, villanykapcsolók javítása mellett gyönyörűen kifestették a szobát, majd be is rendezték: szőnyeg, asztal, székek, szekrények kerültek a helyükre, poharak a polcokra, és hogy az nehéz sorsú néni élete ezután még könnyebb legyen, kávéfőző, porszívó is szolgálja majd őt. Mindezt jó szívből, és csak úgy, ingyen.
Bár mindez pár napja történt, Éva néni ma is meghatódik ekkora szívesség láttán. Egész életében másokat szolgált, így hát rászolgált arra, hogy mostantól jobb élete legyen.
Nehezen bírja megemészteni, hogy vannak még jószívű emberek a világon, akik nem pénzért tesznek meg dolgokat, hanem pusztán a segítség kedvéért.
A kis csapat pedig csillogó szemmel meséli, hogy bár Éva néni mai napig nem tud magához térni a jóindulatú meglepetéstől, az ajándékozás talán mégis csak nekik okozott nagyobb örömet: látni és érezni, hogy csak akarat kell és összefogás, aztán minden megy magától, a legnagyobb rendben, a legjobb hangulatban. Minden ember alapjában jószívű, csak vannak, akik elfelejtik ezt a tulajdonságukat. Kellenek hát ők, hogy emlékeztessenek erre.

(Csibi Márti, Gyergyói Hírlap – ápr. 22-26.)

Támogatók: Lukács Orsolya, Gyulafehérvári Caritas Logisztika Gyergyószentmiklós, Szent Márton Alapítvány, Preferato, Kozma Zsolt, Nádi Róbert, Láng József, Keresztes Emil

Résztvevők: Lukács Orsolya, Kinda Hajnal, Horváth Mária, András Ildikó, Pupák Felméri László, Kozma Zsolt, Nádi Róbert, Burján Sándor, Bálint Tibor, Máthé Lehel, Keresztes Emil, Keresztes Zsolt, Keresztes Edit

Képek az eseményről itt >>>