Húsvéti ráhangolódás

Kesice, méhviasz, kecske szarva, töltött rózsa, keresztúti ájtatosság… – készülődnek a Húsvétra a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban.

Hagyományos tojásírásra gyűltek össze a klubban az idősek és a fiatalok. Bartis Erzsi a gyimesi tojásírás művészetét, mutatta be. Közösen az idősek és ifjak kesicéket, tojásíró pálcákat készítettünk. Megtudtuk, hogy a kesicékhez kis fapálcákra van szükség, amelyek egyik felől át vannak lyukasztva, abba bele jön az egy centiméter hosszúságú összecsavart vékony lemez (ezt lehet kifogyott kenőcs tubusából is készíteni), és ennek az alumíniumból készült kis lemezkének a közepébe tesszük a lószőrt, majd rá kell erősíteni gyapotfonállal a fapálcára.

A megfőtt tojásokra ráírtuk a felmelegített méhviasszal a kiválasztott mintákat. Örömmel fogtak hozzá az idősek a tojásíráshoz: a sima vonalak hullámosak lettek, a gereblye motívuma, már mondhatjuk munkába volt állítva! Humorosan, nevetve, sok jó kedvvel született meg a kecske szarva, a töltött rózsa, a fenyő motívum, és ezekkel együtt bebarangoltuk a gyimesi tájakat, az ősi hagyományokat. A piros tojásfestékes vízbe beletettük a megírt tojásokat, majd felmelegített törlővel letörültük a viaszt.

Az idősek munkájának gyümölcse csodálni való. Közben meséltek a régi húsvéti ünnepekről, megosztották egymással, hogy hogyan is készültek „annak idején” a hagymahajába és harisnyába „göngyölített” (becsavart) tojások, az ízletes ételek, a finom puha kalácsok.
Jézus feltámadásának ünnepére hitük szerint a böjtöléssel, a keresztúti ájtatosság végzésével készültek. Itt az otthonban Mihály Zoltán lelkésszel minden pénteken együtt a Gyergyószentmiklós-felszegi hívekkel végezték az időseink a keresztutat, hogy lelküket is feldíszíthessék az ünnepre.
(Kiss Gabriella)