Húsvétra hangolódás Csíkmadarason

A csíkmadarasi Többcélú Központban a foglalkozásokra járó szépkorúak húsvét közeledtével megkezdték a lelki ráhangolódást az ünnepre, illetve hagyományos tojásírásra is összegyűltek. Balázs Csilla, a Gyulafehérvári Caritas idősgondozó munkatársa, fontosnak tartotta, hogy lelkileg is készüljenek, a nagyböjti időszakban nagyobb hangsúly esett az imádságra, az elmélkedésre.

Az idősgondozó elmondta: a készülődés, a ráhangolódás már két héttel húsvét előtt megkezdődött. A hosszútávú memóriafejlesztés érdekében a kézműves tevékenységek megkezdése előtt felelevenítették az ünneppel kapcsolatos szokásokat, hagyományokat: kiderült, hogy régebben a háztartásban megtalálható természetes anyagokkal festették és díszítettek a tojásokat. „Én mindig olyan feladatokat keresek, amit még esetleg nem próbáltak ki, szeretik az újdonságokat” – ecsetelte tapasztalatait Csilla.

A munkafolyamat egyszerűnek bizonyult, az öröm és lelkesedés közepette szebbnél szebb minták kerültek fel a tojásokra, amelyeket régi szokás szerint szalonnával fényeztek. A hagyományos tojásírás mellett újdonságként kipróbálhatták a dekupázs technikát is – mintás szalvétaréteget ragasztottak a tojásokra. „Nagyon örültek, hogy új dolgokat tanulhattak, élvezték, sikerélményük volt és büszkélkedtek az elkészült kosárkákkal, tojásokkal. Ha egy csoporttársuk hiányzott, gondoskodtak róla és számára is készítettek mindent” – összegezte az idősgondozó.

A központról

A Többcélú Központ Csíkmadarason működik tavaly ősztől. A projekt célja a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett személyek számának csökkentése a peremre szorult közösségekben, küzdelem a szegénység, a megkülönböztetés és a társadalmi kirekesztés bármilyen formája ellen, érintve a Csík Leader teljes területét. A központ számos képzés és különféle tevékenységek helyszínéül szolgál minden korosztály számára.

András Rozália

Kapcsolódó írások:

A projekt bemutatása >>> BŐVEBBEN
Tájékoztató rendezvény a csíkmadarasi Többcélú Központ működtetéséről >>> BŐVEBBEN
Gyermekgondozó képzés >>> BŐVEBBEN
Sikeres képzés >>> BŐVEBBEN
Képzés vállalkozni akaróknak >>> BŐVEBBEN
Életvidám időskor >>> BŐVEBBEN
Nyertes üzleti tervek >>> BŐVEBBEN
Kórházi segédápoló képzés indult >>> BŐVEBBEN