Húsz éve hitbeli és tudományos nevelés

20. születésnapját ünnepelte pénteken a csíksomlyói Jakab Antal Ház. A rendezvény keretében ünnepi szentmisére került sor a kegytemplomban.

A főcelebráns, dr. Jakubinyi György érsek úr Márton-nap alkalmával Túri Szent Márton irgalmas cselekedeteihez hasonlította a Jakab Antal Ház küldetését: ahogyan a tudatlanokat tanítja Szent Márton, az intézmény úgy részesíti katolikus hitbeli és tudományos nevelésben az ide látogatókat. Mindenki szívében hálaadás fogalmazódott meg, hiszen a Gyulafehérvári Caritas kereteiben, 20 éve az irgalmasság jegyében működik a Jakab Antal Ház.

Vencser László, a ház egyik megálmodója, elmondta, azért Székelyföld szívében építették fel a gyulafehérvári egyházmegye tanulmányi központját, mert Csíksomlyón dobog az egyházmegye szíve. Köszönetét fejezte ki a Caritasnak, amiért elvállalta a Ház működtetését és megtöltötte élettel, illetve a Linzi Caritasnak azt a sok segítséget, tanácsot, mellyel erősítettek bennünket. Kívánsága, hogy a házban mindig legyen élet, legyen szellemi fellegvára az egyházmegyének.

Szász János, volt Caritas igazgató egy zongorakoncert metaforájaként tekint az elmúlt 20 évre: ha valahol egy zongorakoncertet adnak, akkor szükségesek emberek, akik a zongorát cipelik, elhelyezik és kell a művész, aki a koncertet előadja. A Jakab Antal Ház esetében voltak emberek, akik a Tanulmányi Házat megépítették, és vannak emberek, akik ezen a zongorán játszanak, a Házat megtöltik élettel, így lesz kerek az egész. A zongora cipelése és a rajta való játszás nem egyszerű, mindkettő nehézségekkel jár. „Ma szépen szól a zongora, élettel töltik meg a Házat. Köszönet azoknak, akik cipelték a zongorát, és köszönet azoknak, akik zongoráznak rajta.” – zárta érzelmekkel teli beszédét a plébános úr.

Vencser László

Az ünnepi szentmise után a résztvevők a Jakab Antal Ház konferenciatermében sorra kerülő kerekasztal-beszélgetésnek lehettek részesei. A beszélgetés során Portik Hegyi Kelemen, a Főegyházmegye képviseletében, Sebestyén Ottó, a Kalot és Háló Egyesületek részéről, dr. Szakács Sándor, a Pro Educatione Egyesület képviseletében, Szénégető István a Pasztorációs Napok szervezőjeként, Péter György, a Jakab Antal Ház jelenlegi működtetőjeként és dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója nemcsak a létesítmény múltbeli, emlékezetes pillanatait idézték fel, hanem a jövőbeli tervekre is reflektáltak.

A pódiumbeszélgetés során a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Jakab Antal Ház célja, hogy összegyűjtse mindannyiunk lelki és szellemi értékeit, akkor fog előre haladni a központ, ha nyitott lesz a további változásra, az új szemléletmódok befogadására a fejlődés érdekében. Csíksomlyó az egyházmegye lelki-szellemi életének központja, ezért továbbra is feladat, hogy a Ház életével ezt továbbvigye.

„A felnőttképzések szervezése során kihívás egy olyan többletet nyújtani, mely alatt közösségben gondolkodunk. Mellette megtaláltunk egy olyan rést, amely a társadalom által nincs feltöltve. Ennek az igénynek tesznek eleget a képzések, melyek szakmailag állják a helyüket. Általuk olyan embereket is megszólítunk, akik leszakadtak az egyház színfoltjáról, de a képzéseken való részvétel által visszaintegrálódnak, visszatalálnak az egyházba. Minden képzésnek van egy spirituális vonulata – fontosnak tartjuk, hogy az egész embert emeljük föl. Szakmai, de élettapasztalati készségek is fejlődjenek, melyek által azt érzik, hogy a világot, a kapcsolatrendszert értik, és továbbvinni tudják.”- mondta Sebestyén Ottó.

Szakács Sándor szerint, a Pro Educatione Egyesületet a szinergia segítségével lehet fenntartani. Ha az emberek összefognak, egy hatványozott tudásra tesznek szert. A tudás pedig lehetőség, amit meg tudnak valósítani. Csíksomlyó egy marginalizált hely, közösség, de az eddigi öt év fejlődést mutat, a belső és külső (európai) tagszervezetek nagyszerűen viszonyulnak az egyesület terveihez.

Márton András elmondottai alapján, a Pro Educatione Egyesületnek kell biztosítania a szoftvert, mely kincskereső az egyházmegyei képzések körül azáltal, hogy összegyűjti ezeket. Nemcsak a Jakab Antal Ház vált felnőtté, hanem a közösség is, amely elszánja magát, hogy áldozzon idejéből, az anyagiakból, hogy képezze magát.

Az ünnepség a Jakab Antal Házban zajló tevékenységeken készült fényképek kiállításával zárult. Köszönettel fordulunk mindenkihez, aki tudásával és áldozatos munkájával hozzátett a Ház fennállásához, tevékenységeinek sikeréhez. Köszönjük!

(Bedő Krisztina, Márton Kinga Izabella)