I. Gyergyói méhész- és méznap

Egyesületbe szerveződtek a méhészek Gyergyószéken

Kevesen tudják, hogy vidékünkön igenis nagy hagyománnyal rendelkezik a méhészet, a méhészkedés. Az itteni hegyi, hűs környezet és a néha zord időjárás ellenére is sikerült meghonosodnia vidékünkön ennek a könnyűnek nem, azonban érdekesnek és titokzatosnak annál inkább mondható hivatásnak.

Korábbról már vannak írásos feljegyzések, hogy Gyergyószentmiklóson volt a méhészek egyesülete, amely hol önállóan, hol az udvarhelyi vagy a csíki egyesületek fiókszervezeteként működött.

Most újra önálló egyesületet hívtak életre a környék méhészei, egyesület formába szerveződve. Az egyesület fő célja, hogy betekintést engedjen a “szakma” páratlan szépségeibe, megmutassa a méhészkedés kihívásait, egyediségét. Az egyesület közreműködésében, bemutatkozó jelleggel kerül megszervezésre városunkban az I. MÉHÉSZ -ÉS MÉZNAP szeptember 10-én, szombaton 10 és 14 óra között. Helyszín Varga Katalin utca 3. szám, a volt (AGROCARITAS) udvara. Ezen rendezvény keretén belül megismerhetik az érdeklődők az itteni termelőket, műhelymunkák és előadások formájában egy képet kapunk arról, hogyan készül a kaptár, mi az, hogy pergetés, továbbá hogyan kerül az árusok asztalára a csillogó méz. Betekintést nyerhet mindenki, aki kilátogat a rendezvényre, a mézek fajtáiba, néhány kételyt és tévhitet is eloszlatnak a szakemberek, miszerint nem biztos, hogy az a jó méz, amelyik több hónap után is folyékony marad. A rendezvény teret enged a kis, négy-öt családdal rendelkező méhészektől egészen a több tíz családdal rendelkező méhészekig a bemutatkozásra. Lesz gyereksátor, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, mézkóstolás, régi és új felszerelések kiállítása.

A rendezvény nem titkolt célja egyfajta ismeretanyag átadásán túl a tudatos vásárlásra való nevelés, azáltal, hogy megismerjük a mézek fajtáit, az apiterápia során a méhcsípések gyógyító hatásaival is találkozunk, talán más szemmel fogjuk nézni ezt a picit különcnek is nevezett világot.