Idén is megünnepeljük az időseket október elsején

Az idősek világnapja alkalmából a Caritas más szervezetekkel, a helyi egyházakkal és polgármesteri hivatalokkal együttműködve idén is érdekes programokat készített az idősek számára

Maros megye:
Az események több helyszínen és más-más időpontban zajlanak, így október 1-jén, pénteken Marosvásárhelyen 10 és 14 óra között a Deus Providebit Házban, Szovátán 18 órától a Teleki Oktatási Központban várják az ünnepelni vágyókat.
Marosvásárhelyen Oláh Dénes főesperes, Kristóf Mária pszichológus, Puskás Dénes előadóművész és meghívottaink előadásait hallhatják, melyeket szeretetvendégség követ. Szovátán az Erdélyi Tündérkert Alapítvánnyal közösen egyúttal a zene világnapjáról is megemlékeznek, fellép az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Kórusa Magyarországról és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.
Erdőszentgyörgyön október 12-én, kedden 17 órától a kultúrotthonban kerül sor az idősek megünneplésére, ahol a Százfonat Néptánccsoport és az UPA Dance tánccsoport fogja szórakoztatni a közönséget. Marosszentgyörgyön szeptember 30-án magyar nyelvű, míg október 7-én román nyelvű műsort készítettek a családsegítő szolgálat munkatársai, Gyulakután október 5-én, Székelyvéckén pedig október 21-én várják az időseket a szervezők.
Hargita megye:
Hargita megyében gazdag programokkal és több helyszínen zajlanak október folyamán az idősek napi rendezvények:
 
Gyergyóremetén: szeptember 30-án 15 órától a Közösségi Házban köszöntők, szavalatok és  “Sirülő” néptáncegyüttes műsora,
Gyergyószentmiklóson: október 1-jén, 11 órátál szentmise a Szent Miklós-templomban, 12 órától ünnepi műsor a Korona teremben
Máréfalván: október 1-jén, 16 órától a szentmise, majd kiállításmegnyitó ”Bezzeg a mi időnkben" címmel, kultúrműsor és  sütiverseny.
Gyimesfelsőlok: október 4-én, 16 órától szentmise, az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum kápolnájában, majd  a líceum diákjai előadást tartanak, versekkel énekekkel köszöntik a korábban születetteket.
Gyergyócsomafalván: október 5-én, 15 órától jubileumi köszöntő, 5 éves a gyergyócsomafalvi idősek klubja, a programban szentmise, gyerektáncok, amatőr színjátszó csoport műsora.
Szent Erzsébet Öregotthon: október 1-jén, 13 órától a gyergyóalfalvi Szent Ferenc Alapítvány gyerekeinek verses köszöntése, majd a Vaskertes iskola I-IV osztályosainak zenés műsora.
Alcsíki Idősek Napja lesz október 21-én Csíkszentkirályon az otthoni beteggondozásban dolgozó munkatársaink szervezésében. Több alcsíki településről mozgósítják az időseket a részvételre. A program még szervezés alatt.
 
Kovászna megye: 
Kovászna megyében Bereckben október 6-án tartanak szentmisét, majd meghívják az időseket a cukrászdába.
 
A programokra szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Hírháttér:
Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, 1999-ben pedig hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot tartottak. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, valamint az idősöket visszaintegrálják a gazdaságba. Európában az aktív munkaerő csökkenése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap az idősek foglalkoztatása, ezzel is pótolva a munkaerőhiányt valamint segítve a teljes értékű élet fenntartását. A demográfiai adatok szerint jelenleg a Földön körülbelül hatszázmillióra tehető az idősek száma, az elkövetkező húsz évben pedig számuk megkétszereződik. Romániában az ország 21,6 millió lakosából 10,5 millió felnőtt, 5 millió gyermek és fiatal, 6 millió idős, ötven év múlva pedig ez a helyzet teljesen átalakulhat: a lakosság fele nyugdíjasokból áll majd, kevés lesz a gyermek és felnőtt (Országos Lakossági és Fejlesztési Bizottság: Románia lakosságának Zöld Könyve, 2007).