Időben odafigyelni dolgainkra

Nem vagyunk egyformák, mindenki más életmódot folytat, de próbáljunk meg Istennek tetsző életet élni. Egy kis odafigyeléssel már megy ez!

Mindig úgy forduljunk embertársaink felé, hogy azok pozitívan hassanak életükre, de a mi életünkre is. Ez nem minden esetben kivitelezhető mivel vannak szabályok, amelyekbe,  nap mint nap beleütközünk. Jó dolog, hogy meg tudjuk fékezni az indulatokat, az olyan dolgokat, amelyek nem helyen valóak a szabályokkal. Sajnos van olyan, amikor nem szolgálnak segítségünkre a fent említettek. Nem vagyunk egyformák és minden ember más és más életformát folytat. Vannak világi emberek akik élik életüket, vannak, akik megpróbálnak szerény otthonos családias életet élni, vannak karrieristák, és meg sorolhatnánk. Akik élik életüket lehetnek szegények, gazdagok vagy olyanok, akik egyszerűen elvesztődnek e rohanó világ habjai közt. Elősegítheti ezt az életmódot akár egy nagyon fontos személy elveszítése, egy nagyobb betegség, vagy egyéb olyan dolog, ami miatt talán lemondunk az életről. Ilyenkor elhanyagol az ember dolgokat úgymond saját felelősségeiről lemond, nem étkezik megfelelő módon, nem megy társaságba, elveszíti munkahelyét, ágyban fekvő lesz, nem fizeti adósságait, kapcsolatai megszűnnek.

Egy tanulságos eset, amikor a fentiekben említett helyzetbe került egy ember, ágyba került és elmaradásai lettek úgy az állam, mint egyház felé kifizetendő dolgokban vagy éppen bevásárló központokban. Az említett személy eltávozott közülünk, viszont nem volt lehetséges a temetkezését normális körülmények közt végrehajtani, mert nem fizette ki elmaradásait (vagy egyáltalán nem fizetett). A felgyűlt összeget nem volt ki kifizesse, ezért az egyházkerület ahová tartozott, nem vállalta be a temetkezést. Keresztsége miatt pedig több felekezet is visszautasította azt. Két nap elteltével a Caritas otthoni beteggondozójának a közbenjárásával sikerült 5 egyházkerületi felekezetből az egyiknél elintézni a temetkezést, mivel mindegyik felekezetnél különféle szabályokba, restrikciókba ütközött.

Próbáljunk meg tehát, Istennek tetsző életet élni, mert egy kis odafigyeléssel lehetséges.

(Joó Szilárd)