Idősek világnapja Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, a Caritas családsegítő szolgálata, azotthoni gondozás és a Szent Erzsébet Öregotthon munkatársai ünnepséget szerveztek az időseknek

A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, a Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálata, a Caritas otthoni gondozás és a Szent Erzsébet Öregotthon munkatársai közösen szerveztek ünnepséget az idősek világnapja alkalmából. A rendezvényhez hozzájárult a Hargita megyei tanács és a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház is.

A Korona vendéglőben összegyűlt időseket a polgármesteri hivatal képviselői, illetve Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes köszöntötte. A gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola III. Steb by step osztályos tanulói virágot adtak át az ünnepelteknek. Ezt követte a Figura Studió Színház szórakoztató műsora, a Gizike Show Demeter Erika előadásában. Az idősek klubjának képviselői verseket szavaltak, illetve elhangzott a nyugdíjas induló is. A jó hangulatban zajló rendezvényt követően süteménnyel, kávéval és pezsgővel kínálták meg az ünnepelteket.
 

Egy érintett szemszögéből
Nálunk, a Szent Erzsébet Öregotthonban e hónap másodikán volt az ünnepély azoknak az időseknek, akik járóképtelenek. A járni tudók a városban tartott ünnepségen vettek részt október elsején. Lehet, hogy nekik egy kicsit jobban telt, de mi is jól éreztük magunkat. A nővérek segítségével összegyűltünk a klubban, volt egy kis zene, sütemény és gyümölcslé. Nem vagyok nagyon oda az evészetért, ivászatért, de a társaságot szeretem. Jó együtt lenni a bentlakó társakkal, hallgatni a beszélgetésüket. Kijöttek a helyi tévések, felvételt készítettek rólunk. A foglalkoztatási nővér felolvasott néhány tréfás írást, azután megkérdezte tőlünk, mit is jelent számunkra ez a nap. A kérdésre mindeni úgy válaszolt, amint legjobbnak tartotta. Én akkor nem mondtam semmit, de most leírom, hogy akkor mit gondoltam:

Nem tudom, hogy ki volt az, aki javasolta, hogy október elseje legyen az idősek világnapja, de bárki is volt, elismerést érdemel, mert megérezte, hogy kell legyen egy olyan nap, amikor az idősek több figyelmet, kedvességet és szeretetet kapnak. Hisz egy idős ember lelkében, legyen az nő vagy férfi, annyi jó és rossz emlék halmozódik fel az évtizedek alatt, hogy kell egy nap, amikor úgy érzik, ők is egy közösség részesei. És hogy a társadalom meg a közösség törődik velük is. Minden embernek ugyanis két dolog nagyon fontos: hogy nincs egyedül és hogy nem él hiába. (Kertész Lenke)