Idősek világnapja Petrozsényben

A gyulafehérvári Caritas és a Pro Urbis helyi civil egyesület október 1-én ünnepelte az idősek világnapját a petrozsényi polgármesteri hivatal márványtermében.

Az idősödőket és idősöket ünnepeltük, úgymond szüleinket-nagyszüleinket, akik nem kevés áldozat árán neveltek, iskoláztattak, életünket jó mederbe próbálták terelni. Sajnálatos módon a mai társadalom kevésbé figyel a nyugdíjas korosztályra. Hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a sok erkölcsi értéket és jótanácsot, amit szüleinktől-nagyszüleinktől kaptunk. Valahol lelkünk mélyén érezzük, hogy ezért a sok jóért köszönettel és hálával tartozunk irántuk.

A rendezvényen összegyűlt idősöket a város polgármestere Tiberiu Iacob-Ridzi köszöntötte, majd Gabriel Bulf ortodox pap bemutatta az általa alapított 24 fős „Zsil-völgye Nagyszülei” öregotthont. Továbbá felszólalt a Vöröskereszt civil szervezet vezetője, aki a helyi idősek klubját mutatta be, ahol különböző szórakoztató programokon, kirándulásokon vesznek részt. Apostoiu Daniela a petrozsényi kórház szociális munkása, beszámolt arról, hogy sajnálatos módon sok idős beteget a hozzátartozók a kórházban felejtenek. A helyi plébános Msg. Szász János beszédében arra hozta fel figyelmünket, hogy mennyire sok az elhagyatott idős, akikről távolban lévő gyerekeik nem gondoskodnak, de még a szomszéd se nyissa rájuk az ajtót. Végső megoldásnak látta az intézményesített ellátást, de természetesebbnek tartotta az idősek saját otthonukba-környezetükbe maradását, betegségükben való gondozását. Ezek után Dénes Emese a petrozsényi Otthoni Beteggondozás vezetője elmondta, hogy mégsem annyira sötét a helyzet, hiszen városunkban jól működik a gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozás Ágazata. Bemutatta a szervezet működését, ismertette a szervezet szolgáltatásait, ahol, injekcióadás, kötözés, katéterezés, vérnyomás-cukorszint mérés, mosdatás-fürdetés, pelenkázás, ágytálazás, takarítás, vásárlás, családorvoshoz való menés, receptkivevés, orvosság adagolás, szociális ankét megírása, idősökkel való elbeszélgetést és sok más szolgáltatásokkal állnak rendelkezésükre a hozzájuk fordulóknak. Ezeket a szolgáltatásokat két szakápoló és egy szociális munkás végzi több mint 40 idős részére. Az ünnepély végén a már maga is idősödő petrozsényi római katolikus kórus Palestrina műveiből énekelt, utána vérnyomás mérés, majd a gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazat napközis gyerekei által készített képeslapokat és virágokat osztottak az idősek részére.

(Dénes Emese)