Időskorban is fontos a közösségi élet

Október utolsó vasárnapja a szépkorúakról szólt Csíkcsicsóban: ünnepi szentmise keretén belül hálát adtak a megélt évekért, majd a helyi kultúrotthonban színes programsorozat fogadta őket. Az ünnepre való hangolódásról a helyi Fehér Őszirózsák időscsoport gondoskodott énekeivel, akik annak a nappali foglalkoztató központnak a tagjai, amelyben a Gyulafehérvári Caritas partnerként valósítja meg tevékenységeit. A készülődést már hetekkel ezelőtt megkezdték – amellett, hogy énekeket tanultak és gyakoroltak – a színpadot az általuk készített tárgyakkal dekorálták ki.

Bennük van az élet bölcsessége

Minden év október elején különböző rendezvényekkel ünneplik meg az Idősek világnapját, különböző programokkal köszöntik őket. A programot először 1991-ben indították útjára, melynek célja, hogy megemlékezzenek az idősekről. Az idősebb generációban van az élet bölcsessége, megosztva tapasztalataikat, tőlük csak tanulni lehet. Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere szeretettel köszöntötte a jelenlévő időseket, nemcsak jó egészséget kívánva számukra a továbbiakban is, hanem megköszönve minden tőlük származó tanítást, bátorítást.

„Ki ne emlékezne jó szívvel dédnagyszülei történeteire, nagymamája finom főztjére?” – tette fel a kérdést. „A mi életünk is akkor tekinthető értékesnek, ha az idő előrehaladtával utódoknak értékesebb világot tudunk átadni. A mindennapi munkához az elődök nyújtotta mintából meríthetünk hitet, erőt, bátorságot. Ők szebbé és reménnyel telibbé teszik az életünket, sokat segítenek nekünk tapasztalataikkal, bölcsességeikkel.”

Szeretetközösségben lenni

„Hála Istennek, hogy voltak, akik felismerték a lehetőséget, és hogy Isten nem véletlenül adta meg ezt az esélyt Csíkcsicsóban. Egy lehetőség, hogy időskorban egy szeretetközösséghez tartozzak. A Fehér Őszirózsákon keresztül példát adtok arra, hogy Jézus meghívott titeket, egy törődő, gondoskodó kiscsoporthoz tartoztok, az Ő nevében találkoztok, Őt énekelitek meg, Feléje tartotok” – köszöntötte az időseket László Rezső helyi plébános, aki arra biztatott minden szépkorút, hogy ne a magányt válasszák.

Segítő kezet nyújtanak

Közel 1 millió euró annak a norvég alapú pályázatnak az összege, amellyel egy integrált közösségi központ létesül Csíkcsicsó önkormányzata és a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazatával közösen. „A falu fejlesztésére olyan szociális jellegű szolgáltatásokra is szükség van, amelyek a lakosok személyes igényeit és egyéni problémáikat is kezelik. Ennek az elgondolásnak a mentén született meg a partnerség Csíkcsicsó polgármesteri hivatala és a Gyulafehérvári Caritas között. Miután befejeződnek az építkezési munkálatok, a következő szolgáltatások fognak működni: nappali foglalkoztató központ idősek számára, orvosi rendelők, szociális konyha és szociális lakás, szociálpedagógiai központ gyerekek részére, fiataloknak pedig szakmai pályaválasztási tanácsadás” – ismertette a projektet Besenyei Sarolta projektmenedzser.

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai ideiglenesen a régi iskola két tantermében tartanak foglalkozásokat az idősek számára. „Ezzel a projekttel segítő kezet nyújtunk. A nappali foglalkoztató központ célja a társadalmi kirekesztettség megelőzése. Itt olyan személyekről beszélhetünk, akik nehéz helyzetbe kerülhetnek, magányosak, elhagyatottak. Megoldást nyújthat számukra a nappali szocializáció, rekuperációs és szabadidős tevékenységek, szociális tanácsadás, érzelmi támogatás. A szolgáltatás célja, hogy megelőzze vagy korlátozza azokat a nehéz és kiszolgáltatott helyzeteket, amelyek a társadalmi kirekesztéshez vezethetnek, elősegítve az idősek társadalmi életben való részvételét és az interperszonális kapcsolatok ápolását” – mondta a projektmenedzser, aki arra bátorította a résztvevőket, hogy fogják meg a feléjük kinyújtott kezet.

Életvidám időskor

A csíkszeredai Napsugár idős zenecsoport, citeracsoport, a madéfalvi dalkör, a Fehér Őszirózsák időscsoport lépett fel a színpadon, énekeikkel régi emlékeket elevenítve fel a közönség soraiban.

Máréfalváról, Boldogfalváról és Székelyudvarhelyről érkezett az ünnepségre ötvenöt szépkorú, akik a Gyulafehérvári Caritas nappali foglakoztató központok tagjai, hogy vidám előadásaikkal szórakoztassák a társaikat. A nézőközönségnek vidám perceket okoztak a Hófehérke valamint a Gedeon bácsi műsorukkal, és bachata tánctudásukat is bemutatták.

Előadásaikkal megmutatták a lényeget: közösen, egymás és mások arcára mosolyt varázsolva, csodákra képesek.

György Mária Angéla

       

Kapcsolódó:
A projekt honlapja >>>BŐVEBBEN
Közösségi és szolgáltató központ épül Csíkcsicsóban >>>BŐVEBBEN
Szolgáltató központ lesz az egykori, lerobbant munkásszálló helyén >>>BŐVEBBEN