Időskorban nem mellékes, hogy milyen a sorsunk

Játszd azt, hogy mosolyogsz, s nem érdekel semmi,
Játszd, hogy érdemes mindennap embernek lenni! (Liebe Attila)

Miért ünnepeljük az Idősek világnapját?

Október elseje az idősek világnapja, ilyenkor azokra szeretnénk figyelni, és azokat ünnepelni, akik élettapasztalata hasznára válhat a ma generációjának. Egy minta a fiataloknak, hogy tiszteljük az időseket, akiknek épp olyan fontos, hogy észrevegyék őket, mint az időseknek. Több oka is lehet annak, hogy az idősek énekükben így fogalmaznak “Hej! Időskorban nem mellékes, hogy milyen a sorsunk, fáj nekünk, mert egyszer mi is értékesek voltunk”. Az okok között lehet a nyugdíjazás, az idős gondozás politikai és gazdasági kérdései, a családok felbomlása, stb. Mi annyit tehetünk, hogy odafigyelünk rájuk és bátorítjuk őket. Bátorítjuk őket, hogy ne mondjanak le az életükről, éljenek meg minden napot a maga teljességében, tűzzenek ki új célokat, hogy valaki 60, 70, 80 éves nem kell a csendet, a magányt, a fájdalmat válassza, hanem tekintheti ezt a kort az új kihívások és megvalósítások idejének, amelyet közösségben, önmagukkal megbékélve töltenek el.

Ilyen, és ehhez hasonló gondolatokat tolmácsolva ünnepeltük az idősek világnapját Hargita megye három régiójának 9 településén. Az ünnepségek programja rend szerint köszöntőkkel vagy szentmisével/istentisztelettel kezdődtek, volt ahol a helyi idős mentálhigiénés csoport is műsorral nevettette meg kortársaikat, és a helyi fiatalok tánccal, verssel, énekkel kedveskedtek az ünnepelteknek, amelyet egy-egy szál virág és emléklap kézbesítésével tettek felejthetetlenné. A kedvesség nem maradt viszonzatlanul, a fiatalok ölelést, kedves mosolyt és ölelést kaptak cserébe.

Az idősek szellemi és fizikai jóléte mindannyiunk érdeke, ezt ma már egyre többen felismerik. Ezt bizonyítja az is, hogy az idősnapi rendezvényeket Hargita Megye Tanácsa, a helyi polgármesteri hivatalok, valamint a Gedeon Richter Románia egyaránt támogatta.

Gyergyó régióban:

Szeptember 28-án Gyergyóremete Központi Közösségi Házában ünnepeltünk összesen 191 idős személy részvételével. A résztvevők Gyergyóremetéről, Gyergyóalfaluból, Gyergyócsomafalváról, Gyergyószárhelyről és Gyergyószentmiklósról érkeztek, akiknek a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat, a Gyergyóremete Központi Közösségi Ház, a Gyergyóremete Római Katolikus Plébánia, a Balás Gábor Művelődési Ház, a Fráter György Általános Iskola, és a Balás Jenő Általános Iskola munkatársai igyekeztek felejthetetlenné tenni az ünneplést.

Október elsején Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós Római Katolikus templomban és a Korona termemben ünnepeltünk közel 300 résztvevővel, ahol Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatal Szociális osztályának, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának és a Gyergyószentmiklós Művelődési Központ munkatársai csaltak mosolyt az idősek arcára.

Udvarhely régióban:

Zetelakán, Farkaslakán, Oroszhegyben, Kisgalambfalván és Felsőboldogfalván összesen 472 idős személy részvételével ünnepeltünk, Máréfalván október 5-én tartjuk az ünnepséget.

Csíki régióban:

Csíkszentsimonban október másodikán köszöntötték a 35 jelenlévő simoni és csatószegi időst.

Támogatóink:

  

(Lőrincz Réka, Péter Róbert)