Időskori lábdeformitások

Dr. Székely László időskori lábdeformitásokról és -betegségekről tartott előadást a Gyulafehérvári Caritas időscsoportjainak Erdőszentgyörgyön. Az összejövetelre a szeretetszolgálat bözödi és erdőszentgyörgyi szépkorú ellátottjai jöttek el. Közel harminc személy hallgatta a tartalmas bemutatót, amelyben szó esett száraz lábról, körömgombáról, lúdtalpról, bokasüllyedésről, bőrkeményedésről, tyúkszemről, bütyökről és más lábelváltozásokról.

A szakember kitért ezen deformitások és betegségek okaira, beszélt a megelőzési és kezelési lehetőségekről, illetve figyelmeztette a hallgatóságot a világhálón elterjedt ortézisek – a lábak különféle elváltozásait korrigáló, helyreállító eszközök – csapdáira, veszélyeire. Elmondta, hogy létezik családon belüli halmozódás, különösen a nők körében. Ha például egy nagymamának bütyök volt a nagylábujján, nagy eséllyel lányának és unokájának is lesz. De nem írhatunk mindent a családi halmozódás számlájára. A szakember tapasztalata szerint leggyakrabban mi magunk okozzuk a legsúlyosabb lábproblémákat kényelmetlen cipők viselésével, a láb túlzott megterhelésével, a mozgás, a láb körmeinek és bőrének elhanyagolásával.

Megelőzésképpen arra intette a jelenlévőket: ne viseljenek gyakran magassarkú cipőt, mert emiatt túlságosan nagy nyomás nehezedik az előlábra. De a teljesen lapos talpú cipő hordását sem ajánlotta, mert ez egyoldalúan terheli meg a lábfej bizonyos részeit. Minimum két centiméteres sarokkal és másfél centiméteres talppal ellátott lábbeli viselését javasolta nőknek. Hozzátette, hogy a három és hat centiméter közötti sarokkal rendelkező cipők a legegészségesebbek. Elmondása szerint jó, ha mind a férfiak, mind a nők figyelnek arra, hogy puha és kényelmes cipőt válasszanak. Fontos, hogy lábbelijük kellőképpen vastag és rugalmas talppal rendelkezzen, hogy hatástalanítani vagy semlegesíteni tudja a járás során keletkező sokkhatású rezgéseket. A szakorvos továbbá azt tanácsolta: érdemes elsajátítani a helyes körömvágás és lábápolás technikáit, vagy rendszeresen felkeresni egy pedikűröst. Végezetül arra biztatta hallgatóságát: ne hanyagolják el sem lábukat, sem testük-lelkük jelzéseit, forduljanak orvoshoz, pszichológushoz a jelentkező problémák függvényében, és mozogjanak idős korban is, mert a mozgás hidat képez a testi és lelki egészség között.

Az értékes tájékoztató után a szépkorúak kérdéseket tettek fel, amelyek megválaszolása már részletes és szakszerű konzultációt igényelt volna. Éppen ezért Dr. Székely László nagylelkűen felajánlotta, hogy csapatával együtt ingyenes kivizsgálásban részesíti a jelenlévőket egy arra kijelölt időpontban.

Az előadással lezárult a Gedeon Richter Románia és a Gyulafehérvári Caritas egészségvédelem témában tartott rendezvénysorozata, amely számos korosodó embernek nyújtott hasznos egészségügyi tanácsokat és orvosi segítséget. A gyümölcsöző kapcsolat ősszel újabb rendezvénysorozattal folytatódik.

Köszönjük a Gedeon Richter Romániának és Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának a támogatást!

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Egy utolsó óra margójára >>>
Tábor idős, daganatos betegeknek >>>
Alzheimer Café – A demens személy viselkedésének megértése >>>
Bőrünk egészségvédelme >>>
Ismerkedés a számítógép világával – Foglalkoztatócsoport időseknek >>>
Már szombaton a csütörtöki táncot várják >>>
Egészségünk megőrzése helyes táplálkozással >>>
Hogyan táplálkozzunk helyesen? >>>
Háborgó tó: a kishitű lélek tükre >>>
Boldog születésnapot! >>>
Alzheimer Café – A tünetek felismerésétől a kezelésig >>>
Támaszcsoport demenciával élők gondozói számára >>>
Támaszcsoport daganatos betegek számára >>>
Szenior örömtánc Marosszentgyörgyön >>>
Lehet még jelentkezni szenior örömtáncra Marosvásárhelyen >>>
Elismerésre jelölték a Gyulafehérvári Caritas időseket segítő programjait >>>
Alzheimer Café – Demenciabarát ünnepek >>>

Rólunk mondták:
Daganatos betegségek időskorban. Tabutéma? >>>
Kolozs megyei szépségek nyomában >>>
A demens emberek világában – Szerető kommunikáció >>>
Időskori lábdeformitások >>>
Helyes táplálkozás >>>
Az idősek világnapját ünnepelte a Caritas >>>
Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ – Színfoltot visznek az idősek mindennapjaiba >>>
Időskori demencia >>>
Cosma István és Szigyártó Adrienn a Marosvásárhelyi Rádió Jó reggelt, Erdély! műsorában >>>