Idősnapi ünnepségek Székelyföldön

Az idősek, vagy ha úgy tetszik a “korábban születettek” tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, nem csak a megélt életévüket, illetve a tengernyi összegyűlt tapasztalatot és bölcsességet figyelembe véve, hanem azon egyszerű okból is, hogy a szó szoros értelmében az életünket köszönhetjük nekik.  
Minden évben van egy nap, amikor ők kerülnek a figyelem középpontjába, ez a nap október elseje, az Idősek világnapja. Idősnapi ünnepségek viszont nem csak erre az egy napra korlátozódnak, gyakorlatilag egész októberben tartanak a szépkorúakat köszöntő rendezvények.

Idősek világnapja Gelencén

A Gyulafehérvári Caritas több olyan településen szervezett ünnepséget, ahol szolgáltatásaink elérhetőek. Ezek sorát Gelence nyitotta, itt – Bereck, Lemhény, Ozsdola, Kézdiszentkereszt és Zabola után – hatodik alkalommal tartották meg a Felső-Háromszéki-medence legnagyobb, szépkorúaknak szóló ünnepséget. A 2013 óta minden évben megszervezett rendezvény idén sem okozott csalódást, Kézdiszék tizenegy településéről mintegy 320 személy érkezett.
A Szent Imre templomban tartott ünnepi szentmise után átvonultak a helyi kultúrotthonba, ahol Hubbes Kinga, a Caritas Kovászna megyei regionális képviselője és Cseh József, Gelence község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A közösen elfogyasztott ebédet sok szép előadás színesítette. Elsőként a gelencei Jancsó Benedek általanos iskola színjátszó csoportja lépett fel, majd a kézdiszentkereszti “Szép emlékek” Nyugdíjasklub következett. Ezt követően a kézdivásárhelyi Maasluis Nyugdíjasklub “Rozmaring” vegyes kórusa adott elő, negyedikként pedig a kézdiszentléleki Pál Ágnes szavalta saját verseit. A színpadon az ötödik és hatodik csoport két gelencei nyugdíjasklub volt, a “Lila Akác” és a „Reménység”. Az ünnepi műsort két tánccsoport előadása zárta: a gelencei Burusnyán gyermektánccsoport és a Zernyealja néptánccsoport.

Köszönjük Gelence község önkormányzatának, hogy felvállalta a rendezvény megszervezésének oroszlánrészét.

Idősnap Székelyudvarhelyen

Szép számú résztvevővel, több mint 50 idős személlyel zajlott a székelyudvarhelyi nappali foglalkoztató központunk által szervezett ünnepség október 9-én. A Papkertben levő Kolping-ház nagyterme adott otthont a jó hangulatnak, ahol Bálint Zsófia gyógypedagógus köszöntötte a jelenlévőket. A beszédek sorát Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazat igazgatója nyitotta, aki Sütő András alkalomhoz illő gondolatait idézte: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött”. Őt követte Bíró Edit tanácsos, a székelyudvarhelyi városi önkormányzat képviselője. Harmadikként Ft. Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója szólt a közönséghez. Török Ákos, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola IV. osztályos tanulója hegedűjátékkal szórakoztatta a hallgatóságot, majd Bán Ilona, a nappali foglalkoztató központ egyik csoportjának tagja szólalt fel. Utolsóként Józsa Mártont köszöntöttük, mint az ünnepségen megjelent legidősebb személyt, aki élete 96. esztendejében jár, további jó egészséget kívánunk neki.  Az esemény végén mindenki kapott egy szál virágot, süteményt és a régi idők emlékeit felelevenítő beszélgetésekkel távoztak.
Udvarhelyszéken emellett további nyolc helyszínen tartottak még ünnepséget összesen 459 személynek: Zetelakán, Farkaslakán, Oroszhegyen, Kisgalambfalván, Felsőboldogfalván, Máréfalván, Farcádon és a székelyudvarhelyi Bethlenfalván.

Idősnap Csíkszeredában

A Jakab Antal Házban közel félszázan vettek részt az időseknek szervezett ünnepségen október 15-én.
A jelenlévőket Balázs Csilla Kinaesthetics tréner köszöntötte. Őt Ft. Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója követte, aki az isteni sugallatra hívta fel a figyelmet: “Isten mindig beszél. Ma is. Bármennyire meglepő, sokszor annyira egyértelműen, hogy nem is merünk belegondolni, hogy Ő beszél hozzánk. Nehéz elhinni nekünk, hogy Ő sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Nehéz elhinni, hogy az a sugallat, gondolat, vagy érzés, ami bennünk megszületik hirtelen, Tőle jön… Az évek múlásától függetlenül, ha meghalljuk Isten beszédét, az mindig megújulást eredményez”.
Végül mindenki kapott egy szál virágot és egy közösen elfogyasztott ebéddel zárult az ünnepség.
Október 22-én Csíkszeredában egy másik ünnepségre is sor került, ezúttal a Szent Imre Ifjúsági Központban, ahol helybéliek mellett Csíkszentsimonból és Csatószegről is érkeztek. Az összegyűlt 54 idős személyt a Zsigora és az Izva néptáncegyüttes köszöntötte, majd Lupu Denisa és Györfi Rita önkéntesek szavaltak
 

Gyergyó régió

A Gyergyói-medencében két nagyszabású rendezvényre került sor. Gyergyóremetén összesen 228 helybéli és a közeli településekről érkezett személy vett részt, míg Gyergyószentmiklóson 304 idős ünnepelt.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, a Gedeon Richternek, a Tusnád Ásványvíznek, a Harmopannak és a Bogáncs virágüzletnek az általuk nyújtott támogatást.

További képekért kattintson IDE!

(Gegő Imre)

References