Igent mondtak az életre

A Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás Ki-Út konzultációs programjának munkatársai előadássorozatot szerveztek Mondj igent az életre! címmel 2017. június 10-én Székelyudvarhelyen. A rendezvénynek a Város Házának a Szent István terme adott otthont, ahol több mint 100 résztvevő hallgatta a meghívottak előadásait.

A rendezvényen Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója köszöntőjében megjegyezte: „mi mindig többek leszünk, mint a jelen pillanat, mint a diagnózisunk”.

Orbán Árpád alpolgármester Székelyudvarhely városa nevében köszöntötte a jelenlévőket, és megerősítette őket abban, hogy a városnak fontosak, és számíthatnak a támogatásukra. A daganatos betegség olyan, ami bármely családban előfordulhat, mint elmondta, hozzátartozóként ő is érintett a témában.

dr.Biró Ibolya bőr- és nemi-gyógyász: A testünk a legjobb barátunk

Van, amit nem tudunk befolyásolni, ez a genetikai állományunk: a magasságunk, a szemünk és hajunk színe. A társadalmi helyzetet, amibe születünk, sem tudjuk közvetlenül befolyásolni, de érezzük, hogy hat ránk. Amit teljes mértékben tudunk uralni, az a tanulás, az odafigyelés a tapasztalásra. A testünk mindig jelez, ha figyelünk rá, a jelzéseit észrevesszük.

dr. Csíki Csongor onkológus: Rákgyógyítás: csak az orvos feladata?

Egy hasonlattal szemléltette a témát: A tél a rákos betegség, a hó a daganat, a hólapát a sebészet, a só, ami elolvasztja a havat, az a kemoterápia. Amíg tart a tél, lehet takarítani a havat, de a végleges megoldást csak a tavasz tudja nyújtani.  A tavasz érkezése a gyógyulás. A páciens feladata, hogy kész legyen a tavasz fogadására, segítse annak az eljövetelét. Az onkológus a havat tudja ellapátolni, tud sót szórni, de ez önmagában nem elég.

Jakabos Barnabás SJ atya: Haldokló élet – életet adó halál

Képzeljünk el egy hatalmas konnektort, amiben az áram az élet maga, a kábel pedig az életfonalunk, ami a Jóistenhez csatlakozik. Ebben a kábelben legalább 3 kisebb sodrony van. A három sodronyból az egyik mindazon dolgokat jelenti, amiktől jó a közérzetünk; a második az emberi kapcsolataink, az embertársaink általi visszajelzéseink, amikor azt érezzük, hogy valakinek a jelenlétében önmagunk vagyunk, és úgy vagyunk értékesek. A harmadik sodrony, az értékek jelképei, amelyek mozgatják az életünket, ide csatolhatóak az álmaink, a vágyaink. Néha erre a kábelre rácsatlakozik egy-egy égő, és felvillanyozzuk a körülöttünk élő személyek életét. De néha ez az életfonal elvékonyodik, olyankor gyenge a vezetés. Ezeket nevezhetjük halálélményeknek. Életünkben is több apró halálélményt megélhetünk.  A lényeg, hogy mindig tudjunk a konnektorra figyelni, mert az maga a Jóisten.

Cosma István pszichológus, mentálhigiénés szakember: Lelkiegészség védelmünk és életünk ápolása

Olyan személyre szabott erőforrások keresésére biztatott, amelyeket minden beteg saját maga tud megkeresni és alkalmazni a gyógyulása érdekében. Lehet egy hobby, egy belső motiváció, ami jólesik a személynek, a támogató környezete, a minőségi idő, a társas kapcsolatok. Ápolni kell belső virágoskertünket, pozitív érzéseket keresni és tudatosítani a rossz élethelyzetben is.

Vékás Katalin a székelyudvarhelyi „Jóreménység” csoport gyógyult tagja: Együtt tényleg könnyebb?

Egy kicsit megihletődött, amikor a rendezvény programjában azt olvasta, hogy „Vékás Katalin, a Jóreménység csoport gyógyult tagja”. Mint később kiderült, a kétgyermekes anya 38 évesen tudta meg, hogy daganata van. Húga sokat segített neki, már azt is megbeszélték, hogy ha meghal, a húga segít felnevelni gyerekeit. Miután már számos kezelésen és műtéten volt túl, és kezdett „megbarátkozni” a Jóistennel, jött a hír: a húga is beteg. Így viszont megcserélődött a szerep, és ő lehetett az, aki a húgának támasza tud lenni. Annak ellenére, hogy rossz dolgok is történnek, a húga elvesztése után is azt mondja, hogy az Isten jó, hiszen ő adja azt az erőt neki, amivel mindezt fel lehet dolgozni. A rendezvényen azt is elmondta, hogy szüksége van erre az Istentől kapott erőre, hiszen egy hete derült ki, hogy édesanyja is beteg, ami egy újabb mélypont, egy újabb kihívás, amit fel kell dolgozni.

A rendezvényt Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.