Így tükrözte a víz az arcot

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

 

Újabb személyiségfejlesztő eseményt szervezett az Osonó Színházműhely és a Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába projektje középiskolások számára Székelyudvarhelyen és Ditróban.

Ahogyan a víz tükrözi az arcot – ezt a címet viseli az a dokumentarista előadás, amelyen a Bányai János Műszaki Szakközépiskola, az Eötvös József Szakközépiskola, a Tamási Áron Gimnázium és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákjai vehettek részt az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) nagytermében október 10-én. A nézőteret 320 fiatal, az őket kísérő tanárok és mentorok töltötték be, akiknek jelenlétéről a következőképpen írnak a színházi műhely munkatársai: „A legjobb visszajelzés számunkra az, hogy tizenöt perc után abbamaradt minden zaj, letevődtek a telefonok, és a fiatalok figyelme az előadásra tapadt. Igazán öröm volt számunkra az előadás utáni beszélgetés, az elhangzó megfejtések, gondolatok és a tanárok visszajelzése, hogy olyan fiatalok is hozzászóltak egyes témákhoz, akik egyáltalán nem szoktak beszélni, véleményt mondani, inkább háttérbe szorulnak.”
Néhány néző a következőképpen foglalta össze benyomásait: „Azt láttuk az egész előadásban, de főként a végén, hogy a szülők részéről a felsorolt problémákra csend a válasz. Ez nagyon sokunkkal volt már így!”

Október 11-én a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceumban tükrözte a víz az odajáró tanulók és a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum diákjainak arcát.
„Öröm volt találkozni a fiatalokkal, és megtapasztalni, hogy milyen sokat fejlődtek az elmúlt három évben, az utolsó találkozásunk óta. Jó volt érezni a figyelmet és azt az érzelmi hullámvasutat, amit megéltek előadás alatt. Élmény volt a beszélgetés is, és az esemény igazi találkozássá vált” – írják az osonósok.
„Én úgy érzem, hogy minden jelenetben magára tud ismerni valaki, ezért nagyon személyes volt az előadás. Nyomasztó volt látni, hogy mire képesek egymással az emberek” – nyilatkozta egy néző.

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhelyt Fazakas Misi és Mucha Oszkár vezetik. Alternatív előadásaikkal sokakat kívánnak megszólítani. Másként. Sajátos eszközökkel dolgoznak, és egyedi a mód is, ahogyan a nézőket a produkciók aktív szereplőivé teszik. Ennek egyik legkiválóbb példája az Ahogyan a víz tükrözi az arcot előadás, amelyet 600 alkalommal játszottak a színészek, legutóbb Budapesten, október 25-én. A művészek fontosnak tartják a fiatal felnőttek színházi nevelését, amelynek nélkülözhetetlen kelléke a személyiségfejlesztés. Amint egy színész nem léphet hitelesen szerepbe kellő önismeret nélkül, a néző sem ismerhet magára az előadás során előzetes személyiségfejlesztő munka nélkül. Úgy van ez, ahogyan a víz tükrözi az arcot.

Orbán Júlia

A tudósítás és a fotók forrása az Osonó Színházműhely Facebook oldala.

Kapcsolódó írások:
Önmaguk felé osontak >>> BŐVEBBEN
Szititúrázók >>> BŐVEBBEN

Rólunk mondták:
Az iskolaelhagyás ellen küzd a Caritas >>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by: