Ilyen volt a Gyermekváros – Őszi sokadalom

„Az idei Gyermekváros hangulata varázslatos volt. Érezni lehetett az energiát, amely a levegőben terjengett mind a gyerekek, mind az önkéntesek részéről. Mindenki tudta a feladatát, gördülékenyen folyt az önzetlen munka, amelybe vasárnap délután a gyerekeket is bevontuk. Személy szerint nem éreztem a járvány hatásait, ez a hétvége felidézte a 2018 — 2019-es Őszi sokadalom hangulatát.

Mint mindig, most is azt mondhatom: a legcsodálatosabb érzés az önkénteskedést illetően az, amikor láthatom önfeledten kacagni a gyerekeket, és sikerül megnyugtatni őket, hogy igenis ügyesen játszanak. Az önkéntes társaimmal együtt mondhatom, hogy egy mozgalmas és lendületes hétvégét tudhatunk magunk mögött.” — mesélte tapasztalatait Albert Zsuzsa.

„Az idei Őszi sokadalom keretein belül önkéntesként vehettem részt az első Gyermekvárosomon, amely olyan volt számomra, mintha egy külön világ lenne, sok-sok gyerekkel, játékokkal, nevetéssel, kreativitással. Három napon át teljesen elszakadtam a külvilágtól. Mintha nem létezett volna a saját kis terünkön kívül más világ, csak az, amelyet mi hoztunk létre a szervezőkkel, önkéntesekkel és gyerekekkel együtt. Gomb- illetve gyöngyfűző műhelyt vezettem, ahová fiúk, lányok egyaránt benéztek, és fűztek maguknak karkötőt, nyakláncot, kulcstartót, sőt még talizmánt is.

Rengeteg gyermek csalt mosolyt az arcomra sokszínűségével. Igazságérzetük itt is megmutatkozott, hiszen volt, aki megmondta: nekünk műhelyvezetőknek sem szabad gyöngyöt fűzni, ha nem viszünk szót, amellyel kiválthatjuk a karkötőt. A legutolsó nap reggelén mondták, hogy több mint ezer gyerek fordult meg a csíkos, pöttyös, kockás tereken. Örültem, hogy sikerük volt. A végére már megközelítőleg 1500-ra emelkedett a cifra tereken ügyködő gyerekek száma.

Találkoztam ismerős arcokkal is, visszatérő „vendégekkel”. A műhelyünkön is látszott, hogy sok kisember próbálta ki kézügyességét. Szociális munkás hallgatóként nagy hatással voltak rám a Caritas szakemberei is, mert megláthattam, hogyan szerveznek meg egy eseményt. Azt tapasztaltam, hogy ránk, önkéntesekre is nagy szükség volt, hiszen együtt voltunk a Gyermekváros szíve, a csücske pedig a gyerekek.

Óriási élmény volt ezt megtapasztalni így felnőtt szemmel, önkéntesként, de gyermekszemmel nézve is maradandó élményekkel gazdagodhattak a gyerkőcök. A Gyermekváros programjai által rengeteg szempontból hozzájárulhattunk egészséges fejlődésükhöz, amit szakmailag a legfontosabb célnak tekintek. Remélem, hogy jövőre is megszervezésre kerülhet, és ismét új-régi arcokkal, emlékekkel találkozhatunk, friss élményekkel mehetünk tovább.” osztotta meg tapasztalatait Márton Kinga.

Köszönjük önkénteseink, partnereink és támogatóink, munkáját és hozzájárulását az idei Gyermekváros megszervezéséhez! Reméljük, hogy jövőben is itt lehetünk!